UDI skal opprette 16 retursentre

Utlendingsdirektoratet (UDI) utlyste tirsdag konkurransen for etablering av 16 retursentre for asylsøkere som har fått avslag på sine søknader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert retursenter skal ha plass til mellom 100 og 150 personer. Fristen for å komme med tilbud er 30. mars. UDI vil inngå avtaler med aktuelle tilbydere i løpet av mai.

I første omgang er det snakk om å etablere inntil 16 slike sentre. UDIs regionkontorer i Oslo og Indre Østland skal etablere inntil fire retursentre hver. De øvrige regionene i Norge skal ha inntil to retursentre hver.

Regjeringen har bestemt at det skal opprettes retursentre for asylsøkere som har fått endelig avslag på sine asylsøknader. Regjeringen viser til evalueringer fra UDI og NTNU Samfunnsforskning som slår fast at ventemottaksordningen ikke har bidratt nok til at flere returnerer frivillig. Hendelsene ved to ventemottak i fjor sommer har dessuten synliggjort at ordningen ikke fungerer som den skal, har justisminister Knut Storberget (Ap) påpekt.

Rundt 3.500 personer som har fått endelig avslag på sine asylsøknader, bor i dag i ordinære mottak. Oppretting av retursentre vil gjøre at det blir behov for færre ordinære mottak, ifølge UDI.

Målet er at retursentrene skal føre til at flere personer som har fått avslag på sine søknader, frivillig forlater Norge. (©NTB)