Stoltzekleiven2010 (Foto: TV 2)
Stoltzekleiven2010 (Foto: TV 2)

Her bor landets ivrigste motbakkeløpere

I helgen startet årets motbakkesesong. Gjett hvor?

Interessen for motbakkeløping har aldri vært større i Norge. På årets terminliste finner vi 126 arrangementer. Lørdag 21. mai braket det hele løs i motbakkeløpingens hovedstad Bergen.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

Ulriken Opp var årets første massemønstring både for mosjonister og proffer. Løypen går fra Store Lungegårdsvann og videre 3,6 kilometer til Ulrikens topp, 605 meter over havet. Dette gir en gjennomsnittlig stigning på 16,8 prosent. Totalt var 1000 deltakere forhåndspåmeldt, 300 av dem i konkurranseklassen. Trimklassen hadde åpen påmelding fram til en time før start.

Bergen fra en uvanlig vinkel. Ulriken i bakgrunnen. (Foto: Margaret Stakkestad)
Bergen fra en uvanlig vinkel. Ulriken i bakgrunnen. (Foto: Margaret Stakkestad)

Bergen på opptur
Stoltzekleiven Opp er ett av landets eldste og mest populære motbakkeløp. I år får Stoltzen (23.-24. september) ikke bare konkurranse av Ulriken Opp, men også Fløyen Opp (20. august). Det er ikke tilfeldig, mener ekspertene.

– Bergen er omkranset av fjell. Innbyggerne har verdens beste helsestudio utenfor sin egen stuedør. Bergensområdet fôrer markedet med løpere. Vi har gjort undersøkelser som viser at 30 prosent av deltakerne i Skåla 1848 m rett opp er bergensere, sier Christian Prestegård, motbakkeredaktør i Kondis.no.

– Ingen andre har så gode forutsetninger for å være på opptur som bergenserne!

Store pengepremier
Ulriken Opp inngår i Salomoncup 2011, Friidrettsforbundets offisielle motbakkecup, der man konkurrerer i fem ulike løp gjennom sesongen. Sammenlagtvinnerne stikker av med en premiepott på 130.000 kroner, derav 50.000 kroner i utstyrspremier.

Tradisjonsrike Stoltzen
Stoltzekleiven Opp har vært arrangert siden 1979. I 2009 stilte rekordmange 3567 personer til start i hovedløpet lørdag. Men reelt sett deltar over 7000 personer i det populære løpet i Sandviken fordi man også har barneløp, familieløp og ekstraløp på fredager – for dem som ikke får plass!

– Stoltzen har vært en viktig faktor i rekruttering til landets motbakkeløp, sier Prestegård.

Den populære turløypen skal for øvrig rustes opp i sommer, og deler av løypen blir derfor stengt under arbeidet.

LES OGSÅ: Motbakkeløp gir færre skader

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!