FERIE: Politihelikopteret i Oslo får fri i påskeferien. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
FERIE: Politihelikopteret i Oslo får fri i påskeferien. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

– Truer med å sabotere politihelikopteret

Politiet har mottatt konkrete trusler fra organiserte kriminelle miljøer i Norge som ønsker å sette landets eneste politihelikopter ut av spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Truslene kommer fra flere tunge, organiserte kriminelle miljøer. Det er sagt konkret at politihelikopteret må settes ut av spill, sier systemoperatør Lasse Iversen i Politiets helikoptertjeneste til Politiforum.

Truslene er rettet direkte mot helikopteret.

Kan komme seg unna

– Det vi får høre, er at de ønsker å hindre at helikopteret kommer i lufta. De vet at dersom vi er i lufta, så er sjansen stor for at vi henger på dem. Det minsker igjen sjansene deres for å komme seg unna, sier Iversen.

Helikoptertjenesten holder til på Gardermoen.

Skjedd før

– Det er begrenset hva vi kan gjøre på grunn av basen vår. Det ville vært bedre om vi hadde vårt eget hus. Det er ikke så lett å operere inne på sivilt område, sier Iversen.

Politiet registrerer at det er en trend i Europa at politihelikoptre utsettes for trusler. I Sverige ble et politihelikopter i 2009 utstyrt med sprengstoff for å hindre at det kunne følge etter ranerne i forbindelse med et verditransportran. Og i Storbritannia kjørte en motorsyklist inn på en flystripe og kastet brannbombe mot et politihelikopter slik at det tok fyr. (©NTB)