Investerer i oljeboring blant fjellgorillaer

Oljefondet har investert penger i et selskap som vil bore etter olje i nasjonalparken hvor halvparten av verdens gjenlevende fjellgorillaer holder til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Virksomheten til selskapet Soco International kan føre til giftige utslipp og utgjør en betydelig risiko for økosystemene i nasjonalparken Virunga i Kongo, skriver Dagsavisen.

Myndighetene i Norge og flere andre land har uttrykt bekymring for planene. Likevel har Statens pensjonsfond utland investert 125 millioner kroner i britiske Soco International.

- Det er helt hårreisende å skulle gå inn i en nasjonalpark som det blir brukt enorme ressurser på å beskytte, sier Lars Løvold, leder for Regnskogfondet.

Virunga er Afrikas eldste nasjonalpark og tilholdssted for halvparten av de om lag 700 gjenlevende fjellgorillaene i verden. Ved siden av Soco ønsker også et annet britisk selskap å lete etter olje i området.

Statssekretær Hilde Singsaas understreker at Oljefondet ikke skal investere i selskaper som bidrar til grov miljøødeleggelse. Hun opplyser at Oljefondets etiske råd følger nøye med på situasjonen i Virunga. (©NTB)