NÆR MEDARBIDER: Muhammed Ismail skal være en betrodd medarbeider av Gaddafis sønn, Saif al Islam. (Foto: SERGEI KARPUKHIN/Reuters)
NÆR MEDARBIDER: Muhammed Ismail skal være en betrodd medarbeider av Gaddafis sønn, Saif al Islam. (Foto: SERGEI KARPUKHIN/Reuters)

Gaddafi jr. truer med blodbad

Sønnen til Libyas leder Muammar Gaddafi, Saif Al-Islam Gaddafi, advarer i en TV-tale om at landet risikerer borgerkrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Libya risikerer å kollapse i borgerkrig, advarer en av sønnene til diktatoren Muammar Gaddafi. Han sier regimet vil kjempe til siste blodsdråpe.

Natt til mandag ble det rapportert om intens skyting flere steder i hovedstaden Tripoli. I landets nest største by Benghazi kom det meldinger om soldater som har sluttet seg til demonstrantene etter at et stort antall mennesker er blitt drept.

«Fulle folk og bøller»

Samtidig sendte libysk TV en tale av Saif al-Islam Gaddafi, en av sønnene til landets leder, hvor han innrømte at demonstranter har tatt kontroll over forsvarsmateriell og flere militærbaser. «Fulle folk og bøller» kjører stridsvogner rundt i gatene i Benghazi, kunne diktatorsønnen fortelle.

I et forsøk på å stagge uroen lovet han politiske reformer, samtidig som han truet med «elver av blod» dersom det bryter ut full borgerkrig.

– Vi vil ta til våpen og kjempe til siste mann, advarte Saif al-Islam Gaddafi.

Landet har nå en sjelden mulighet til å innføre reformer, hevdet Saif Al-islam Gaddafi. Han benektet at flere hundre mennesker er blitt drept, men innrømmet at både politiet og hæren har begått feil de siste dagene når de har slått ned på demonstrasjonene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gaddafi (Foto: STR/Reuters)
Gaddafi (Foto: STR/Reuters)

– Intens skyting

Innbyggere i Libyas hovedstad Tripoli forteller om intense skuddvekslinger natt til mandag.

– Vi hører skuddsalver over alt, og de nærmer seg sentrum av byen, forteller en innbygger i bydelen Al-Andalous på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Andre kilder forteller om brennende biler og folk som kaster stein mot plakater av landets leder Muammar Gaddafi.

Ifølge den britiske kringkasteren BBC var det minst fire separate demonstrasjoner mot president Muammar Gaddafis regime i hovedstaden søndag. Skudd kunne høres over hele byen.

Sikkerhetsstyrker skal ha brukt skarp ammunisjon og tåregass mot demonstrantene, ifølge øyenvitner.

TV-kanalen Al Jazeera siterer anonyme kilder som forteller om sammenstøt mellom flere tusen regimekritiske demonstranter og tilhengere av Gaddafi på Den grønne plass i sentrum av Tripoli søndag kveld.

Gaddafi kan ha forlatt Libya

En libysk diplomat i Kina, som har trukket seg fra stillingen sin i protest, hevder at diktatoren Muammar Gaddafi allerede kan ha flyktet til utlandet.

Ambassadesekretær Hussein Sadiq al-Musrati trakk seg mandag på direkten i et intervju med TV-kanalen Al Jazeera. Han oppfordret alle andre libyske diplomater til å følge hans eksempel.

Samtidig hevdet al-Musrati at Gaddafi allerede kan ha forlatt Libya og at det skal ha vært en skuddveksling mellom de to sønnene hans. Disse opplysningene er imidlertid ikke blitt bekreftet av andre kilder.

Også tidligere har det versert ubekreftede opplysninger om at Gaddafi har reist til utlandet. Den ene av sønnene hans, Saif al-Islam Gaddafi, sa i en tale natt til mandag at faren fortsatt er i Libya og leder kampen for å få kontroll over opptøyene der.

Feirer i Benghazi

Et øyevitne i Libyas nest største by Benghazi forteller at folk feirer i gatene.

I et telefonintervju med den britiske kringkasteren BBC hevder mannen at sikkerhetsstyrkene har mistet kontroll over det meste av byen. Han legger til at det er vanskelig å få et skikkelig inntrykk av hva som skjer.

En lege ved et sykehus i byen sier til nyhetsbyrået Reuters at en gruppe soldater i byen har desertert og overmannet noen av styrkene som fortsatt er lojale mot regjeringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BENGHAZI: En menneskemengde samler seg i sentrum av Libyas nest største by Benghazi. (Foto: Reuters/Reuters)
BENGHAZI: En menneskemengde samler seg i sentrum av Libyas nest største by Benghazi. (Foto: Reuters/Reuters)

233 drept

Minst 233 personer er blitt drept i opptøyene og sammenstøtene i Libya de siste dagene, ifølge menneskerettsgruppen Human Rights Watch.

Uroen har vart i til sammen fire dager. I landets nest største by Benghazi forteller kilder ved to sykehus at minst 60 mennesker ble drept bare i løpet av søndagen.

Saif Al-Islam Gaddafi, Muammar Gaddafis, framholdt i sin TV-tale natt til mandag at det ikke stemmer at flere hundre mennesker er drept i uroen. Han hevdet at det riktige antallet døde er 84.

Tror regimet vil falle

Danmarks konsul i Libya tror Gaddafis regime vil falle.

George Wallén understreker at han ikke har fullt overblikk over demonstrasjonene og sammenstøtene i hovedstaden Tripoli. Men han har inntrykk av at tilhengerne av opposisjonen er tallmessig overlegne sikkerhetsstyrkene.

– Det virker som styret er i ferd med å falle, sier Wallén til nyhetsbyrået Ritzau.

Han forteller at han har sett unge demonstranter bevege seg mot sentrum av Tripoli, som skal ha blitt delt opp i tre forskjellige deler. Dessuten har konsulen hørt skudd fra håndvåpen.

(©NTB)