Alberto Contador. (Foto: JAIME REINA/Afp)
Alberto Contador. (Foto: JAIME REINA/Afp)

Contador kan felles av ny dopinganalyse

Fransk antidoping-ekspert vil bruke ny metode til å teste spanjolens prøver.

Tidligere i uken ble det klart at det spanske sykkelforbundet valgte å frifinne Alberto Contador for dopingbeskyldningene, tross fire positive dopingprøver.

Nå ønsker den franske antidoping-eksperten Gerard Dine å gå gjennom prøvene på nytt. Franskmannen var med på å utvikle det biologiske passet som brukes av det internasjonale sykkelforbundet (UCI), og jobber nå med et nytt prosjekt som kan finne spor av såkalt «plastiseringsmiddel».

Et slikt funn vil tyde på bloddoping. Opprinnelig ble Contador felt for bruk av stoffet Clenbuterol.

Kan felles for blodoverføring
– Hvis denne metoden blir godkjent tror vi at det vil være mulig å gå gjennom gamle prøver. Da kan Contador bli tatt. Ikke for Clenbuterol, men for å ha benyttet seg av blodoverøring, sier Dine til Sport24.com ifølge Cyclingnews.

I oktober meldte New York Times og L'Equipe at Contadors dopingprøve fra 20. juli inneholdt «plastiseringsmiddel». Dette er et type kjemikalie som finnes i den typen plastikkposer som brukes til å overføre menneskeblod.

Reglene må endres
Det var et tysk laboratorium i Köln som opprinnelig fant disse sporene, men funnet er uoffisielt helt frem til testmetoden blir godkjent av verdens antidopingbyrå (WADA).

Det er grunnen til at det spanske sykkelforbundet ikke tok hensyn til disse resultatene i sin behandling av saken.

Gerard Dine mener at dopingreglene ikke henger med i tiden.

– Hvis det er et problem med antidoping-arbeidet, er det på grunn av de nåværende reglene som ikke følger realitetene av vitenskapelig utvikling i dopingen, mener Dine.