Norsk offiser lastet ned graderte dokumenter

En norsk offiser som tjenestegjorde i Afghanistan, ble refset og sendt hjem for å ha lastet ned gradert materiale på en minnepinne, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant de topphemmelige dokumentene som ble funnet skal det også ha vært såkalte graderte NATO-dokumenter, får VG opplyst.

- Jeg kan bekrefte at en militær person er ilagt en refselse i forbindelse med saken du nevner om minnepinnen. Når det gjelder hjemsending, er det ingenting vi har noe med, det er en administrativ beslutning, sier førstekrigsadvokat Gunnar Johnsen i Krigsadvokatene Nord-Norge.

Minst ett av dokumentene skal ha omhandlet ti nyinnkjøpte kjøretøyer av typen Dingo 2 til de norske styrkene i Afghanistan. Det skal også ha vært graderte NATO-dokumenter på minnepinnen. I november i fjor hadde TV 2 et innslag der det ble opplyst at TV 2 hadde fått tilgang til graderte dokumenter der det ble advart spesifikt mot denne bilen.

Bakgrunnen for saken skal ha vært en intern gransking i Forsvaret for å søke etter mulige lekkasjer av NATO-dokumenter til WikiLeaks.

Forholdet skal ha blitt oppdaget i september i fjor etter flere mistanker mot offiseren fra kolleger i det norske styrkebidraget i Maimana, blant annet etter at offiseren hadde satt inn en minnepinne i en datamaskin hvor den ikke skulle være. Det førte til at militærpolitiet opprettet sak mot offiseren. (©NTB)