Assisterende butikksjef Christina Kobbevik i Torshov Bilrekvisita anbefaler at man velger bakovervendt barnesete så lenge som mulig.  (Foto: Jarl Morten Andersen, Sarpsborg Arbeiderblad/ANB)
Assisterende butikksjef Christina Kobbevik i Torshov Bilrekvisita anbefaler at man velger bakovervendt barnesete så lenge som mulig. (Foto: Jarl Morten Andersen, Sarpsborg Arbeiderblad/ANB)

Derfor skal ungene sitte denne veien

Og det bør de gjøre til de blir tre-fire år. Les hvorfor.

Trygg Trafikk er klar i sin tale: Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig. Kundene til Christina Kobbevik hos Torshov Bilrekvisita følger oppfordringen.

– I løpet av de siste tre årene har vi merket en stor endring. Tidligere spurte de fleste etter framovervendt bilbarnestol fra barnet var ett år, mens nå vil de fleste at barna skal sitte bakovervendt lenger. De kan mye mer om sikring av barn i bil, sier Christina Kobbevik til Sarpsborg Arbeiderblads nettside.

Hun er assisterende butikksjef hos Torshov Bilrekvisita på Tunejordet og en av to i forretningen som har tatt et kurs i regi av blant andre Trygg Trafikk. Derfor kan forretningen kalle seg autorisert barnestolforhandler.

Pass på store barnehoder

Trygg trafikk anbefaler at alle barn opp til fire år sitter i bakovervendt bilbarnestol.

– Babyer og små barn har store, tunge hoder i forhold til kroppen. I en bakovervendt bilbarnestol vil belastningen ved en kollisjon fordeles over rygg, hode og nakke. I et framovervendt sete må hodet og nakken ta hele belastningen, sier Elen Zickfeldt.

Hun jobber i Trygg Trafikk og er prosjektleder for sikring av barn i bil. Organisasjonen har gitt ut en brosjyre om sikring av barn i bil.

– Bakovervendte barnestoler er jo dyrere enn dem som bare kan brukes framovervendt, og tidligere hadde jeg ofte litt problemer med å forklare foreldre hvorfor de burde velge en bakovervendt stol. Da var det godt å ha denne brosjyren, slik at de kunne lese selv hva som var tryggest for barna deres, sier Kobbevik.

Flere bakover i Sverige

I Sverige har det ifølge Zickfeldt i mange år vært slik at de fleste barna sitter bakovervendt i bilen fram til tre-fireårsalderen, mens vi i Norge har hengt etter på dette punktet.

– Fremdeles er det bare to av åtte norske barn som sitter bakovervendt når de er fire år, sier hun.

– Hvorfor er det slik, tror du?

– Vi har nok vært litt forsiktige med å presse på i Norge. Mange foreldre blir provosert av at vi anbefaler at barna sitter bakovervendt, og mener det er mange gode grunner til at de skal sitte framovervendt. Det er selvsagt ikke alltid mulig å la barna sitte bakovervendt helt til de er fire år, men det er det beste. De fleste fireåringer veier ikke mer enn 18 kilo, og det er lett å få tak i bakovervendte barnestoler som passer opp til denne vektklassen.

Kobbevik minner om at barn er mye mykere i kroppen enn voksne:

– Det er ikke ubehagelig for dem å sitte med bøyde bein, selv om det kanskje ser sånn ut for oss voksne.

Les mer om bil og trafikk på sa.no

Sitter dine barn bakover- eller framovervendt?

Hvilken type sete ville du kjøpt om du skulle ha nytt i dag? Bruk kommetarfeltet under:

Se også: Svensk barnesete stemplet som "livsfarlig"