banktaleferdig (Foto: TV2)
banktaleferdig (Foto: TV2)

Boligprisvekst kan føre til høyere rente

Sentralbanksjef Øystein Olsen følger nøye med på inflasjon og husholdningenes gjeldsvekst. Sjeføkonom Elisabeth Holvik tror på høyere rente til sommeren.

– De fleste spår en økning i boligprisene. Går det sammen med en tiltagende vekts i opplåningen er det noe vi vil følge nøye med på, og noe som vil kunne påvirke våre beslutninger, sier den nye sentralbanksjefen Øystein Olsen til TV 2 i forkant av hans første årstale.

At SSB spår tre renteøkninger i år, den første allerede i juni, ønsker ikke Olsen å kommentere.

– Vi spår imidlertid færre renteøkninger enn SSB, sier Olsen til TV 2.

Han vil heller ikke svare på om en potensiell sterkere prisvekst i boligmarkedet enn forventet kan føre til at renten settes raskere opp.

– Må holde løfter

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1-gruppen, mener Norges Bank vil sette opp renten til sommeren, og at styringsrenten vil ende på 2,5 prosent ved utgangen av året.

– Norges Bank har lovt at renten skal opp, så nå må de snart levere varene. De vil nok følge planen og sette opp renten til sommeren, sier hun til tv2nyhetene.no.

Dersom renten i Norge er høy i forhold til handelspartnere i Europa, kan det svekke kronekursen.

– Dersom renteforskjellen i forhold til andre land blir for stor, vil det presse kronekursen, legger hun til.

Les også: Finanstilsynet: Renta bør opp raskere

– Kan dempe kredittveksten

Holvik understreker at prisveksten i boligmarkedet i hovedsak skyldes press i de store byene, og ikke at folk låner over evne.

– Man må se på hvorfor boligprisene stiger. Er det fordi kredittveksten stiger kraftig, og man ser en spekulativ tendens blant boligkjøpere vil Norges Bank bruke renten til å dempe kredittveksten, sier Holvik.

TROR PÅ MODERAT ØKNING: Elisabeth Holvik, sjeføkonom Sparebank 1 gruppen.  (Foto: Sparebank 1 gruppen (pressefoto))
TROR PÅ MODERAT ØKNING: Elisabeth Holvik, sjeføkonom Sparebank 1 gruppen. (Foto: Sparebank 1 gruppen (pressefoto))

Les også: Spår seks rentehopp på to år

Garderer seg mot ubalanser

Når Norges Bank vurderer renten er det to forhold som har stor betydning; Gjelden til norske husholdninger og inflasjonen.

– Lav inflasjon tyder på at renten bør holdes lav, men hensynet om å gardere mot fremtidige finansielle ubalanser tyder på at renten ikke bør holdes for lav, for lenge, sier Øystein Olsen.

Les også: Styringsrenten uendret på to prosent

Gode utsikter

I sin tale tegner sentralbanksjefen et positivt bilde av utsikten for norsk økonomi.

–Vi har innrettet oss fornuftig og lagt opp midler i gode tider, sier Olsen til TV 2.

Sentralbanksjefen spår en god utvikling i økonomien, bedre enn i landene rundt oss. Likevel følger Norges Bank nøye med på utviklingen i Europa.

– En svakere utvikling i Europa enn det vi forventer er en av usikkerhetene i norsk økonomi, men vi er godt skodd, lover han.