Marit Bjørgen. (Foto: TV 2/)
Marit Bjørgen. (Foto: TV 2/)

Bjørgen om den tøffe veien tilbake: – At folk forventer seks gull i Kollen er en bagatell i forhold

Etter en voldsom nedtur kom oppturen – Marit Bjørgen ble OL-dronning.

Etter nedturen i VM i Liberec i 2009, var det få som hadde tro på at Marit Bjørgen skulle stå på toppen av seierspallen under OL året etter. Men Bjørgen snudde alt på hodet, og ble OL-dronning i Vancouver.

– Det var jo ingen som hadde tro på meg. Men jeg klarte å komme over det selv. Jeg visste selv at jeg kunne, sier Bjørgen til TV 2 Sporten.

LES OGSÅ: Bjørgen om nedturen: – Jeg tenkte på om jeg orket å drive på mer

Men det var også noen andre som visste hva Rognes-jenta var kapabel til. Samboer Fred Børre Lundberg synes ikke resultatene til Bjørgen var så dårlige som mange ville ha det til.

– Et spørsmål om tid
– Jeg satt meg ned og gikk gjennom World Cup-listene fra 2006 til 2009, de fire årene hun var helt i kjelleren og ble avskrevet av alle. Da startet hun i 50 individuelle renn hun startet i, og var på pallen i 22 av dem. Det er en liste de fleste ville ha gitt både venstre- og høyrehånden sin for å oppnå. De aller fleste går gjennom en lang idrettskarriere uten å vinne en dritt, sier Lundberg, som hele tiden hadde tro på kjæresten.

– Utgangspunktet hennes var så bra. Det er derfor jeg sier at det bare var et spørsmål om tid før hun ville finne seg selv igjen.

Se reportasje i videovinduet øverst i artikkelen

Bjørgen fant definitivt seg selv i tide til OL i Vancouver. Tre gull, ett sølv og én bronse ble fasiten, og 30-åringen var tilbake som verdens beste kvinnelige langrennsløper. Men alt kunne vært annerledes dersom OL-suksessen hadde uteblitt.

Kunne lagt opp
– Jeg var innmari spent før Vancouver, for det var jo enten eller. Jeg skjønte at hvis hun hadde mislyktes da, så hadde hun ikke orket mer, sier mor, Kristin Bjørgen.

Før VM i Holmenkollen er forventningene skyhøye til hva datteren kan klare.

– Hun er egentlig mer nervøs nå enn hva hun var i fjor. Det blir verre å mislykkes på hjemmebane, tror jeg.

Frykter ikke presset
Men Marit Bjørgen selv, mener nedturen for noen år tilbake har gjort henne sterk nok til å takle presset – og en eventuell skuffelse – på hjemmebane.

– Det er enklere å takle dét, enn for to-tre år siden å takle det at Marit kanskje aldri kommer tilbake. Jeg vet at jeg var sterk nok til å takle det, og det at folk forventer seks gull i Kollen er en bagatell i forhold, sier Bjørgen.