Garanti
Garanti

- Hvor mye kan jeg spare på fem års garanti?

Mange vurderer å kjøpe helt ny bil - i stedet for nyere bruktbil.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Benny! Johannesen her - som snart skal kjøpe bil og som sluker alt dere skriver om garantier på bilmerkene nå.

Hadde egentlig tenkt at jeg skulle kjøpe nesten ny bruktgbil eller demokjørt men veldig i tvil om det er dumt med de gode garantiene man kan få på nybil hos de fleste merkene nå, Klarer du å si noe om hvor mye fem års garanti kan være verdt på en nybil? Da tenker jeg på hvor mye det er som kan gå i stykker disse fem årene og hva det koster for meg som kunde kontra at det blir dekket?

Benny svarer:

Heisann Johannesen!

Det er nok flere enn deg som går og lurer på dette i disse dager. Og det er slett ikke lett å gi noe konkret svar på det heller - for det finnes ingen fasit.

Men du skal i alle fall få mine tanker rundt dette. På biler som er solgt nye i Norge har man tre års fabrikkgaranti. I tillegg har man reklamasjonsrett i fem år.

Vi vet at garantien ikke dekker det som kalles ”normale slitedeler” som bremser etc. Et spørsmål som helt klart vil komme opp rundt dette er hva som er normale slitedeler og ikke.

Er et hjullager en normal slitedel? Er en defekt elektrisk rutever en normal slitedel? Ett tett partikkelfilter etc. Hvordan de forskjellige importørene vil håndheve dette gjenstår å se. Jeg tipper dette kommer til å bli et ganske heftig debattert tema de neste årene.

Betale litt

Ofte defineres en slitedel som en del med bevegelige komponenter. Hvis det altså viser seg å bli slik at ”slitedelene” ikke dekkes av garantien på biler med fem års garanti, så blir jo ikke forskjellen i praksis veldig stor om du har en bil med tre års garanti og to år til med reklamasjonsrett.

Å verdsette dette i kroner er umulig, før det har gått fem år og man ser hva som eventuelt har gått i stykker på bilen og hva som har blitt dekket – og hva som ikke har blitt dekket. Det vil jo også variere fra bil til bil.

Jeg ser heller ikke helt bort i fra at vi i Norge som vel er det eneste landet med slike garantier får serviceprogrammer som er tilpasset dette.

Dels for å forebygge at ting skal gå i stykker og må dekkes av en garanti, og dels for at vi som forbrukere må betale litt for den gode garantien på den måten.

Les også: Du kan spare over 100 000 kroner på nybil


Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her:

Synspunkter/efaringer? Skriv i kommentarfeltet under: