Håvard Bøkko (Foto: MAX ROSSI/Reuters)
Håvard Bøkko (Foto: MAX ROSSI/Reuters)

Håvard Bøkko tok VM-sølv

Sterkest på 10.000-meteren, men klarte ikke ta igjen Ivan Skobrev.

Russeren Ivan Skobrev tok gull i allround-VM på skøyter i Calgary søndag. Sølvet gikk til Håvard Bøkko, mens Jan Blokhuijsen fra Nederland tok bronse.

Bøkko lå sammenlagt på femteplass etter tre distanser. Han måtte ta inn åtte sekunder på Skobrev på 10.000-meteren for å vinne. Til slutt endte han 4,47 foran, og klarte dermed ikke gull sammenlagt på tross av en sterk avslutning de siste seks rundene.

Tiden ble 12.53.89, som er ny norsk rekord og første gang Bøkko kom under 13 minutter.

– Jeg var veldig nærme gullet. Jeg vet ikke om jeg tapte gullet eller vant sølvet, men jeg tipper jeg kommer til å være fornøyd med sølv etter hvert, selv om det er litt tungt å svelge nå, sa 24-åringen til NTB etter sølvet.

Rykket fra Blokhuijsen
Bøkko gikk i par med nederlandske Jan Blokhuijsen som hadde en ledelse på om lag to minutter før 10.000 meteren.

Landslagstrener Jarle Pedersen forteller at Bøkko utførte planen de hadde lagt på forhånd perfekt.

– Han lot Blokhuijsen dra første del av løpet for ikke å brenne alt kruttet da. Så var planen å rykke skikkelig fra ytre med seks runder igjen. Det klarte han. Blokhuijsen hadde ikke noe å svare med og han spiste raskt opp forspranget. Da var det bare å gi på. Det var en stund det kunne se ut som om han hadde sjanse til å ta hele mesterskapet. Det var ikke så mye om å gjøre, sier Pedersen til TV 2 Sporten.

– Beste noensinne
Skobrev, som gikk i paret etter, klarte imidlertid å holde unna i sammendraget.

– Det er kanskje det beste løpet Håvard har gjort noensinne. Han satte pers med sju sekunder norsk rekord og banerekord, skryter Pedersen.

Pedersen forteller at han sitter igjen med litt blandete følelser etter Bøkkos fantomløp.

– Det er litt blandet. Det er litt surt at det bare ble sølv, men jeg tror at han etter hvert vil glede seg over prestasjonen på 10.000-meteren og se frem mot resten av sesongen med VM enkeltdistanser som høydepunkt. Håvard har vist at han er i stor fremgang og det lover godt for resten av sesongen.

14 norske personlige rekorder
Pedersen var totalt sett strålende fornøyd med den norske laginnsatsen i Calgary. I løpet av helgen har han kunnet glede seg over at alle de norske løperne satte personlige rekorder. Totalt 14 i tallet.

– Det var fremgang over hele linja. Håvard satte prikken over i’en med sin 10.000. Det var jo det som folk snakket om etterpå, avslutter Pedersen.

Koss gratulerte på Twitter
Johann Olav Koss var raskt ute med å gratulere Bøkko på Twitter.

– Utrolig bra 10.000 meter av Bøkko. Gratulerer, skrev Koss.

Koss har selv tatt tre VM-gull all round, ett sølv og en bronse.

Saken oppdateres...

(©NTB)