VIL SENKE ARSENAL: Xavi jubler for scoringen sin i fjorårets mesterligakvartfinale mot Arsenal. (Foto: JOSEP LAGO/AFP)
VIL SENKE ARSENAL: Xavi jubler for scoringen sin i fjorårets mesterligakvartfinale mot Arsenal. (Foto: JOSEP LAGO/AFP)

Xavi: – Manchester United er mitt lag i England

Barcelona-stjernen Xavi om engelsk fotball, talentutvikling og hemmeligheten bak hans presise pasningsfot.

Mesterligaen i altomfotball.no: Terminliste | Statistikk

Barcelonas Xavi Hernández blir av mange regnet som verdens beste sentrale midtbanespiller. Han har opplevd enorm suksess på fotballbanen de siste sesongene med triumf i alle turneringer for Barcelona samt EM-og VM-gull for Spania.

Neste uke drar Xavi til London for å møte Arsenal i åttendedelsfinalen i Mesterligaen.

United favorittlaget i England
I et intervju med Daily Mail forteller Xavi at han følger godt med på engelsk fotball og lister opp sine fem favorittspillere i Premier League.

– Wayne Rooney, Paul Scholes, Cesc Fabregas, Samir Nasri og Ryan Giggs, sier Xavi før han legger til noen av sine gamle helter:

– Jeg var også en stor fan av John Barnes, Chris Waddle og Matt Le Tissier. Og selv om de har en annen spillestil, så likte jeg også partnerskapet Paul Ince og Roy Keane hadde i United. Det ville vært mitt lag i dersom jeg hadde dratt til England, røper mannen med den utsøkte pasningsfoten.

Han er også fascinert over hvor ulik fotballfilosofien er i England kontra i Spania.

– England er en nasjon av krigere. Hvis man er på kamp på Anfield og noen sender ballen inn i feltet og Jamie Carragher måker den opp på tribunen, så jubler fansen. På Camp Nou ville man aldri ha applaudert noe slikt. Det er ulike kulturer som verdsetter ulike ting høyest, sier 31-åringen.

Paul Scholes (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Paul Scholes (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)

Klare tanker om talentutvikling
Xavi kommer også med et spark mot hvordan mange klubber i Europa driver talentutvikling.

– Du må lete etter spillere som har iboende tekniske kvaliteter. Andre lag ser etter unge spillere som er store og sterke, og det er lag her i Catalunia som vinner over Barcelonas U10-lag. Men fra Barcelonas U10-lag vil det vokse frem tre spillere som blir gode nok for et høyt nivå, mens ingen fra det andre U10-laget vil bli noe. Det er fordi de har fokus på å vinne i stedet for å forstå at teknisk begavede spillere er de man må satse på, slik Barcelona gjør, mener Xavi.

Han mener mesterligamotstanderen Arsenal har mye av den samme strategien som Barcelona når det gjelder talentutvikling, men peker på én vesentlig forskjell; Barcelona utvikler talentene i sitt akademi fra de er helt nede 10-årsalderen eller yngre. Arsenal henter mange av sine talenter fra andre klubber rundt om i verden.

– Forskjellen på Arsenal og Barcelona er at hver Arsenal-spiller er et produkt av det ungdomssystemet han kommer fra. Her har vi spillere som har vært i klubben i ti til tolv år og det er den store forskjellen – alt kommer automatisk for oss, sier Xavi.

Fra Barcelona-laget som vant trippeltriumf for to sesonger siden, og serien igjen forrige sesong, stammer hele ni av spillerne i A-lagstroppen fra klubbens berømte ungdomsakademi La Masia: Xavi, Lionel Messi, Víctor Valdés, Gerard Piqué, Carles Puyol, Sergio Busquets, Andrés Iniesta, Bojan Krkic og Pedro Rodríguez.

I tillegg er trener Pep Guardiola et La Masia-produkt.

Lionel Messi (Foto: LLUIS GENE/Afp)
Lionel Messi (Foto: LLUIS GENE/Afp)

Kirurgiske pasninger
Xavis varemerke på banen er at han alltid treffer med pasningene. Den kvikke ballsentralen setter stadig nye rekorder med antall fullførte pasninger per kamp. Ved siden av Lionel Messi er Xavi mannen som Arsenal først og fremst må kneble dersom Arsenal skal ha mulighet til avansement i Mesterligaen.

I 2010 fullførte han flest pasninger i verden; 2704 pasninger i ligaen og 1025 i Mesterligaen. Pasningssnittet hans lå på utrolige i fjor på 92 prosent.

Så langt denne sesongen har Xavi 94 prosent treffsikkerhet med pasningene i ligaen. Da Barcelona nedsablet Real Madrid i El Clásico i november fullførte han 110 pasninger.

Hemmeligheten bak de utrolige statistikkene er ifølge Xavi at han alltid er spillbar for sine lagkamerater.

– Jeg bruker samfulle 90 minutter på å søke ledige rom. Jeg oppholder meg alltid mellom motstanderens to defensive midtbanespiller og tenker at jeg må finne rom med en gang jeg mottar ballen, forteller han.

VIL SENKE ARSENAL: Xavi, her i løpsduell med  Samir Nasri og Abou Diaby i fjorårets møte med Arsenal. (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)
VIL SENKE ARSENAL: Xavi, her i løpsduell med Samir Nasri og Abou Diaby i fjorårets møte med Arsenal. (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)

Applauderte seg selv etter El Clásico
Flere har allerede omtalt Barcelonas prestasjon mot Real Madrid som tidenes beste av et fotballag. Xavi mener kampen er den beste han noensinne har spilt.

– 50-seieren er den beste kampen jeg har spilt. Det er viktigere kamper som VM-finalen, men følelsen av å være overlegen var utrolig. Det er en ting å være overlegen mot et annet lag, men mot Real Madrid? De var knapt nok borti ballen. Vi ga oss selv ett minutt med applaus i garderoben etter kampen.

Så gjenstår det å se hvor mye Xavi og lagkameratene lar Arsenal få låne ballen i den forestående mesterligarunden.

TAKKET FANSEN: Barcelona-spillerne feirer etter å ha banket Real Madrid 5-0. (Foto: JOSEP LAGO/Afp)
TAKKET FANSEN: Barcelona-spillerne feirer etter å ha banket Real Madrid 5-0. (Foto: JOSEP LAGO/Afp)

Mesterligaen i altomfotball.no: Terminliste | Statistikk