Christian Eriksen (Foto: THOMAS COEX/Afp)
Christian Eriksen (Foto: THOMAS COEX/Afp)

Dette må Norge se opp for mot Danmark

Petter Myhre mener Norge må dyrke egen stil, og kneble tenåringsstjernen Christian Eriksen.

TV 2 Sportens fotballekspert Petter Myhre var til stede da Danmark tapte mot England i Parken onsdag.

Han forteller om et Danmark som skapte trøbbel for England i første omgang.

– I første omgang var Danmark gode, da var de bedre enn England, og spesielt Christian Eriksen var god. Han fikk ligge i rommet mellom midtstopperne og midtbanen til England, og vende opp med ball og distribuere pasninger til Nicklas Bendtner og Dennis Rommedahl. Lampard og Wilshere sentralt på Englands midtbane klarte ikke å fange ham opp. Han var også flink til å komme til avslutninger selv, og hadde blant annet et skudd i stolpen i den omgangen, sier Petter Myhre.

Christian Eriksen, Gary Cahill (Foto: Lars Poulsen/Ap)
Christian Eriksen, Gary Cahill (Foto: Lars Poulsen/Ap)

Styrkeforholdet mellom lagene endret seg imidlertid etter pause.

– I andre omgang falt kvaliteten veldig i Danmark. Da klarte England å trykke høyere opp med midtstopperne sine og stenge rommet som Eriksen hadde fått boltre seg i. De gangene Danmark klarte å komme seg rundt på kant og slå innlegg, virket det helt ufarlig. Når danskene havnet under klarte de heller ikke å mobilisere noe ekstra, og maktet ikke å flytte opp presset. Det kan jo også være fordi de byttet noen spillere, sier Myhre.

– Må tette rommet
Han mener at det vil være vesentlig for Norge å stoppe tenåringskometen Eriksen, som til daglig spiller i Ajax.

– Det var gjennom Eriksen Danmark skapte de fleste sjansene sine, så det blir viktig å sørge for å tette dette rommet mellom midtbanen og midtstopperne. Norge spiller jo med Henning Hauger som anker på midtbanen, mens England startet med en mer flat midtbane med Lampard og Wilshere sentralt, så det kan være at det blir enklere for oss å stoppe ham slik, sier Myhre.

Farlige dødballer
Fotballeksperten advarer i tillegg mot det som tidligere var et av Norges fremste angrepsvåpen.

– Danskene var farlige på dødballer, som ble slått av Christian Eriksen, så vi må være skjerpet i de situasjonene, sier han.

Foruten Eriksen, Dennis Rommedahl og Nicklas Bendtner, er det Danmarks midtstoppere Myhre mener er lagets beste spillere. Like imponert er han ikke over venstreback Simon Paulsen, som ble rundlurt av Theo Walcott da England utlignet.

Simon Poulsen, Theo Walcott (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
Simon Poulsen, Theo Walcott (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)

– Simon Poulsen var svak på venstrebacken. Det var der England skapte de fleste sjansene sine. Danmark har forsøkt forskjellige løsninger på den posisjonen, men det virker ikke som om Poulsen er svaret.

Skadefri tropp
Danmark slet med mange skader i fjor, men til tross for at troppen nå er så godt som skadefri, er det fortsatt nøkkelspillere som ikke får spille i sine klubblag.

– Det danskene fokuserer på nå er at de endelig har de fleste spillerne tilbake fra skade. De vant bare fire av tolv kamper i fjor, men tror at oppturen kommer nå som alle spillerne er tilgjengelige. Det som er utfordringen er at spillere som Thomas Sørensen, Nicklas Bendtner, Christian Poulsen og Dennis Rommedahl ikke spiller fast i klubbene sine, sier Thomas Myhre.

Nicklas Bendtner, Scott Parker (Foto: CLAUS BECH/Afp)
Nicklas Bendtner, Scott Parker (Foto: CLAUS BECH/Afp)

Han mener at Drillo ikke skal møte Danmark på noen annen måte enn han ville gjort mot andre lag, men dyrke sin egen stil.

– Norge må dyrke sin måte å spille på. Defensivt må vi være aggressive, smale i midtbaneleddet og skjerpet på dødballer. Vi må stresse danskene, som tok en del sjanser på egen halvdel mot England, og ga bort ballen i gunstige posisjoner. Da vil vi få overgangsmuligheter, og det er de vi må utnytte. Jeg ville nok også ha satt inn hovedtrykket mot Danmarks venstreside, for der virker de klart svakest, sier Myhre.