Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Finanstilsynet: Renta bør opp raskere

Finanstilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo ber den nyansatte sentralbanksjefen Øystein Olsen sette opp renta raskere enn sin forgjenger for å unngå en boligboble.

Skogstad Aamo mener det fortsatt er stor risiko i eiendomsmarkedet og påpeker at man ikke vet hvordan det vil reagere på et mer normalt rentenivå eller dårlige nyheter fra internasjonal økonomi, melder NRK.

– Det kan gå galt

– På kort sikt ser tingene nokså greie ut, men det er da vi må ta med den historiske erfaringen om at det kan gå galt. Det er en fordel både for husholdningene og bankene at vi kan få en mer robust finansiering med færre andel høye lån, sier han.

Øystein Olsen, som nylig tok over sentralbanksjefstillingen etter Svein Gjedrem, beholdt styringsrenta uendret på 2 prosent på sitt første rentemøte i slutten av januar. Men han signaliserte at en økning kommer om ikke lenge.

Høyere boligpriser

– Jeg la merke til at den nye sentralbanksjefen sa at man ikke må vente for lenge med å justere opp renten, og det er jeg helt enig i, sier Bjørn Skogstad Aamo.

Så langt har ikke det lave rentenivået i noen grad ført til en låneboom i norske husholdninger. Men boligprisene fortsetter å stige og folks forbruk er i ferd med å ta seg opp. Frykten for en boligboble er fortsatt til stede, noe en eventuell renteøkning kan forebygge. (©NTB)