Pakistan kan etterlyse Oslo-borgere i blasfemisak

Politiet i Pakistan vurderer å utstede arrestordre på to norskpakistanere som bor i Oslo i forbindelse med en blasfemisak i Karachi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to Oslo-borgerne blir i pakistansk presse fremstilt som om de «hjernevasket» en 17 år gammel fetter i Karachi. 17-åringen er av pakistansk politi siktet for å ha kommet med angivelige nedsettende bemerkninger om profeten Muhammed i forbindelse med en skoleeksamen. Han risikerer dødsstraff.

17-åringen har overfor politiet i Pakistan sagt at han ble påvirket av sine to norske slektninger, en fetter og en kusine, da de var på besøk i Karachi i 2009.

Politisjef Abdul Salam Sheikh opplyser til Aftenposten at politiet vil involvere innenriksdepartementet for å få de to i Norge involvert i etterforskningen. Det er viktig å etterforske dette sporet, mener Sheikh. Han vil at den siktedes to slektninger i 20-årene skal komme til Pakistan.

– Hvis de ikke kommer frivillig, vil vi utstede en arrestordre, sier Sheikh.

Ifølge politiets rapport om saken mot 17-åringen, har han i sin eksamensbesvarelse skrevet noe «ekstremt nedsettende» om profeten Muhammed. Det fremgår ikke konkret hva han har skrevet.

I avhør skal 17-åringen ha forklart følgende om sine slektninger som kom på besøk:

– De snakket med meg om islam. Begge hadde alltid blasfemiske spørsmål, og de fordervet hjernen min. Da jeg møtte til eksamen i 2010, skrev jeg deres ord i eksamensbesvarelsen, heter det i forklaringen.

Han ble innkalt til samtale med skolemyndighetene i desember, og arrestert av politiet 28. januar. (©NTB)