FN vil forby dumping av småfisk

FN innfører internasjonale retningslinjer for å få bukt med den omstridte dumpingen av småfisk, noe Norge lenge har kjempet for.

STORT PROBLEM: Ifølge FN dumpes 7 millioner tonn småfisk årlig. (Foto: Kari Hamre, NPK/)
STORT PROBLEM: Ifølge FN dumpes 7 millioner tonn småfisk årlig. (Foto: Kari Hamre, NPK/)

FNs matvareorganisasjon (FAO) regner med at det dumpes 7 millioner tonn småfisk årlig. Dette er tre ganger så mye som en samlet norsk fiskeflåte henter opp, skriver Aftenposten.

Regelforvirring

På grunn av ulike regelverk har EU-fartøy kunnet dumpe småfisk i Nordsjøen, mens norske og russiske fartøy straffes om de gjør det samme.

Norge har jobbet aktivt for å få til internasjonale regler på området, og denne uken vedtok FAO at det skal utarbeides slike retningslinjer.

– Dette er et kjempeviktig skritt for å få fiskerinasjonene til å lage egne regelverk. Stadig flere innser at vi ikke kan fortsette med å kaste millioner av tonn god mat på havet, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Vil flytte ansvaret

Det nye regelverket vil plassere ansvaret for overvåking hos fiskerinasjonene selv, samt hos regionale forvaltningsorganisasjoner.

Norge er særlig opptatt av å påvirke EU.

– Norge kan selvsagt ikke gi EU noen frist, men vi kan oppfordre. Vi er et lite land, men en stor fiskerinasjon, og mange lytter til oss, sier Berg-Hansen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2