STORT PROBLEM: Ifølge FN dumpes 7 millioner tonn småfisk årlig. (Foto: Kari Hamre, NPK/)
STORT PROBLEM: Ifølge FN dumpes 7 millioner tonn småfisk årlig. (Foto: Kari Hamre, NPK/)

FN vil forby dumping av småfisk

FN innfører internasjonale retningslinjer for å få bukt med den omstridte dumpingen av småfisk, noe Norge lenge har kjempet for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs matvareorganisasjon (FAO) regner med at det dumpes 7 millioner tonn småfisk årlig. Dette er tre ganger så mye som en samlet norsk fiskeflåte henter opp, skriver Aftenposten.

Regelforvirring

På grunn av ulike regelverk har EU-fartøy kunnet dumpe småfisk i Nordsjøen, mens norske og russiske fartøy straffes om de gjør det samme.

Norge har jobbet aktivt for å få til internasjonale regler på området, og denne uken vedtok FAO at det skal utarbeides slike retningslinjer.

– Dette er et kjempeviktig skritt for å få fiskerinasjonene til å lage egne regelverk. Stadig flere innser at vi ikke kan fortsette med å kaste millioner av tonn god mat på havet, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Vil flytte ansvaret

Det nye regelverket vil plassere ansvaret for overvåking hos fiskerinasjonene selv, samt hos regionale forvaltningsorganisasjoner.

Norge er særlig opptatt av å påvirke EU.

– Norge kan selvsagt ikke gi EU noen frist, men vi kan oppfordre. Vi er et lite land, men en stor fiskerinasjon, og mange lytter til oss, sier Berg-Hansen. (©NTB)