Her føres TV 2s reporter Kadafi Zaman og fotograf Aage Aune bort fra Frigjøringsplassen. (Foto: TV 2)
Her føres TV 2s reporter Kadafi Zaman og fotograf Aage Aune bort fra Frigjøringsplassen. (Foto: TV 2)

Egyptisk statsråd beklager voldsbruk

Egypts finansminister Samir Radwan beklager på vegne av landets sikkerhetsstyrker den røffe behandlingen journalister og demonstranter har fått de siste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vil beklage overfor enhver journalist og utlending, eller egypter for den del, som har vært utsatt for røff behandling, sier Radwan til CNN.

– Jeg har undersøkt og er blitt fortalt at regjeringen har nulltoleranse, nulltoleranse for angrep mot utlendinger, og langt mindre mot journalister som vi behøver på vår side, sier han.

Journalister angrepet

De siste dagene forværret sikkerhetssituasjonen seg i Egypt. Spesielt for internasjonale journalister som ble mål for president Mubaraks tilhengere..

Ifølge Den internasjonale komiteen for beskyttelse av journalister ble minst 26 utenlandske journalister trakassert eller angrepet i Kairo mellom torsdag og fredag.

Tordag ble TV 2-reporter Kadafi Zaman og fotograf Aage Aune overfalt og ranet da de gikk på gaten like utenfor hotellet de bodde på. Også journalister fra VG, Dagens Næringsliv og NRK har blitt angrepet på gaten i Kairo de siste dagene.

KNIVSTUKKET: Bilde fra film med Bert Sundström sin siste rapport
  fra Kairo i Egypt under upprøret torsdag morgen. Journalisten er alvorlig
  skadet og opereret for knivskader etter å ha blitt tatt til fange. (Foto:
  SVT / HANDOUT //SCANPIX)
KNIVSTUKKET: Bilde fra film med Bert Sundström sin siste rapport fra Kairo i Egypt under upprøret torsdag morgen. Journalisten er alvorlig skadet og opereret for knivskader etter å ha blitt tatt til fange. (Foto: SVT / HANDOUT //SCANPIX)

Den svenske SVT-reporteren Bert Sundström ligger på sykehus i Kairo etter å ha blitt knivstukket i ryggen.

Les også: Her blir TV 2-teamet i Kairo angrepet av rasende mobb

Byttet hotell

Mange norske og internasjonale journalister bodde på samme hotell i Kairo. På grunn av angrepene samlet de seg til et møte fredag morgen for å diskutere sikkerhetssituasjonen. Under møtet bestemte de seg for å evakuere til et annet hotell i et antatt tryggere område av den egyptiske hovedstaden.

Åtte mennesker døde i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Hosni Mubarak onsdag og torsdag og over 800 ble såret i gatekampene. FN anslår at rundt 300 mennesker har mistet livet siden protestaksjonene startet. (NTB/TV 2)