Rapporterte inn skjulte formuer for over 3 milliarder

Skatteamnestiet har ført til at skjulte formuer for mellom 3 og 4 milliarder kroner er blitt rapportert inn til skattemyndighetene de siste tre årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2010 meldte nærmere 190 personer fra til skattekontoret om at de har formue og inntekt i utlandet som de ikke har oppgitt i selvangivelsen. Siden 2007 har rundt 670 personer meldt fra om skjulte formuer.

De fleste formuene har vært skjult i inntil ti år og etterlignes for tilsvarende periode. Ifølge Skattedirektoratet har 240 personer fått sine saker ferdigbehandlet, og sakene har medført en samlet formuesøkning over ti år på nesten 11 milliarder kroner.

– Det er bra at mange benytter muligheten til å gjøre opp for seg. De internasjonale avtalene om innsyn gir skattemyndighetene mulighet til å følge pengestrømmene, og dermed er oppdagelsesrisikoen langt større enn tidligere. Dette bidrar nok til at stadig flere melder seg, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Skatteamnestiet gjelder også om man har skjult formue eller inntekt i Norge, og Kristensen understreker at det aldri er for sent å gjøre opp for seg. Melder man fra på eget initiativ, slipper man å betale tilleggsskatt som ellers kan utgjøre inntil 60 prosent.

Alle må imidlertid betale skatten man har unnlatt å betale på den skjulte formuen og inntekten, i tillegg til renter. Skatt og renter kan beregnes ti år tilbake i tid. (©NTB)