WHO: En fedmetsunami skyller over verden

En tsunami av valker, bilringer og overflødig fett er i ferd med å skylle over verden. Tallet på overvektige er doblet siden 1980, advarer leger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn en halv milliard mennesker – om lag én av ni voksne – regnes i dag som klinisk overvektige, viser ny forskning som en gruppe leger fra Imperial College London, Harvard og Verdens helseorganisasjon (WHO) står bak.

Tallene fra 2008, som er det siste året man har statistikk fra, viser at én av sju kvinner og én av ti menn var ekstremt overvektige.

Fedme fører til alvorlige sykdommer som hjertesvikt, diabetes og kreft, påpeker forskerne, som betegner situasjonen som en befolkningsmessig krise.

– Det vil koste oss millioner av dødsfall dersom ikke myndigheter og helsesystemer verden over handler raskt og bredt, heter det i forskningsrapporten som er publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Fedmeproblemene er mest utbredt i rike land, men mange utviklingsland, særlig i Midtøsten, er i ferd med å komme etter, heter det i rapporten. (©NTB)