Alkoholfri vin slår ut på urintest

Alkoholfri vin gir positivt utslag på urinprøver, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folkehelseinstituttet (FHI) har i en ny studie undersøkt om urintester for etylglukuronid og etylsulfat slår ut for alkoholfri vin og etter gurgling med munnskyllevann. Munnskyllevann inneholder 21,6 prosent alkohol. I alt 12 personer ble testet med urinprøver, blod- og spyttprøver. Resultatene viser at alkoholfri vin ga positiv urintest for etylsulfat.

- En sannsynlig forklaring er at alkoholfri vin, i likhet med noen alkoholholdige viner, inneholder etylsulfat. Dette tas opp i kroppen og skilles ut med urinen. I urinprøven er det ikke mulig å skille mellom etylsulfat som man har fått i seg fra alkoholfri vin og etylsulfat som er dannet i kroppen etter inntak av alkohol. Man risikerer derfor en falsk positiv test, forklarer lege og forsker Gudrun Høiseth.

Alkoholfri vin inneholder også svært små mengder alkohol, om lag 0,2 promille, men forsøkene viser at slike små alkoholmengder ikke slo ut på noen av testene. Heller ikke munnskyllevann slo ut.

- Konklusjonen er at personer som jevnlig testes for alkoholbruk, må være forsiktige med å drikke alkoholfri vin. Urintesten for etylsulfat er så sensitiv at den også slår ut for slike drikker, sier Høiseth.

Internasjonalt benyttes ofte urinprøver for å undersøke om en person har drukket alkohol eller ikke det siste døgnet, men i Norge benyttes foreløpig slike tester bare i liten grad, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). (©NTB)