BRANN: Brannmannskaper arbeider med å slukke brannen i Hartmanns vei i Oslo tirsdag kveld. (Foto: Daniel Bjur/TV 2)
BRANN: Brannmannskaper arbeider med å slukke brannen i Hartmanns vei i Oslo tirsdag kveld. (Foto: Daniel Bjur/TV 2)

Svein Mathisen bisatt i dag

Svein «Matta» Mathisen beskrives som en fotballnestor, stor profil og personlighet, og som en strålende flott fyr av sine venner og kolleger.

Kristiansand/Bergen (TV 2 Sporten): Svein «Matta» Mathisen ble i dag bisatt fra Kristiansand Domkirke.

Se reportasje i videovinduet øverst!

TV 2 Play: Knut Tørum: - Et stort menneske
TV 2 Play: Se Åge Hareide dele minner om sin gode venn her

Allerede en time før bisettelsen skulle starte var det en jevn strøm av mennesker på vei inn.

– Hele Sørlandets fotballnestor
Blant disse var fotballpresident Yngve Hallén.

– Han var en tydelig profil, både på banen, som mediemann, og som fotballeder. Han var på en måte hele Sørlandets fotballnestor, og derfor betydde han mye for norsk fotball. Det er mange i fotball-Norge som feller en tåre i dag, når en så tydelig humørspreder og profil i fotballfamilien er vekke, sier Hallén til TV 2.

Han minnes Mathisen som en fotballmann, men enda sterkere som en Start-mann.

– Jeg vil følge inn i rekken av de som har sagt at han var en éner på akkurat det. Han viste alltid hjerte for sin klubb. Jeg husker fra mange ganger at han stod sammen med andre klubber, og reiste seg opp og talte klart og tydelig Start sin sak i mange fora. Det var beundringsverdig, og noe mange satte pris på. Også mange klubber som sammenlignet seg med Start satte pris på at en hadde en sånn tydelig røst i fotball-Norge, sier Hallén.

– Det var et sjokk
Formann i IK Start, Erik Geelmuyden, er en av de som holdt tale i bisettelsen. På forhånd innrømmet han at det ville bli utfordrende.

– Det blir veldig tøft. Det er to ting som jeg da tenker på. Det blir veldig følelsesladet, og litt av en utfordring. Også blir det en del alvor og skjemt i en rød tråd gjennom hele talen. Jeg skal prøve å beskrive Svein både som fotballspiller og som menneske, sier Geelmuyden til TV 2.

Han forteller at Mathisen så Start spille bare dager før han gikk bort.

– Det var jo et sjokk selvfølgelig. Ikke bare for klubben, men for Sørlandet og Norge. Han var jo en profil. Når jeg først fikk meldingen for en uke siden om at han var død, så var det et sjokk. Han var jo tross alt, som mange vet, i Sørlandshallen bare noen få dager før han døde, og så Start vinne en turnering som vi spilte der, sier klubbformannen.

Han ser på det å holde tale for Svein Mathisen som en stor ære.

– Jeg gleder meg også på en måte til å holde talen, å få den æren på vegne av klubben, og å ære Svein med det, sier Geelmuyden.

– Opptatt og oppdatert til det siste
Sveinung Hofstad, administrerende direktør i Start, forteller at Mathisen var aktiv helt til dagen før han døde.

– Svein var opptatt av og oppdatert om alt som skjedde i klubben helt til dagen før han døde. Svein var jo alvorlig syk, og var på sykehuset den siste halvannen måneden før han døde, men samtidig var han med oss og sammen med oss hver dag, og diskuterte spillere og forskjellige valg vi hadde der. Vi hadde en hektisk periode der vi trengte en høyreback, og det var Svein med på å jobbe med helt til den siste uken, sier Hofstad.

I Kristiansand Domkirke møtte det også opp mange mennesker uten personlig tilknytning til Svein Mathisen. Helt vanlige kristiansandere med et ønske om å ta farvel med «Matta».

– Det er ingen tvil om at Svein var en personlighet, og han hadde venner i alle samfunnslag, så det er helt naturlig, sier Hofstad om oppmøtet.

– En strålende flott fyr
Sportskommentator Harald Bredeli jobbet sammen med Svein Mathisen i TV 2 Sporten.

– Det er en tung dag. Det er fryktelig trist. 58 år er ingen alder. Han var en strålende flott fyr. Han har vært en markant skikkelse i norsk fotball, en usedvanlig god kollega og en god venn, sier Bredeli.

Hans status på Sørlandet er skyhøy.

– På Sørlandet er han et ikon. Sett utenfra så er han Mr. Start, sier Bredeli.