RUSSISK PASS: Det russiske passet til Madina Salamova/ Maria Amelie. Nå venter hun på det internasjonale. (Foto: Maria Amelie)
RUSSISK PASS: Det russiske passet til Madina Salamova/ Maria Amelie. Nå venter hun på det internasjonale. (Foto: Maria Amelie)

Her er Maria Amelies russiske pass

«Første gang en statsborger i alder av 25 år», skriver hun i bloggen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg fikk passet i dag. Bedre sent enn aldri. Nå må jeg søke om bostedstillatelse, så får vi se hva som skjer, sier Maria Amelie på telefon til tv2nyhetene.no.

HER ER DET: Maria Amelie har fått russisk pass (Foto: Maria
  Amelie)
HER ER DET: Maria Amelie har fått russisk pass (Foto: Maria Amelie)

Etter å ha fått stempel og bostedstillatelse, kan Maria Amelie, eller Madina Salamova som hun egentlig heter, søke om utenrikspass, noe som tar minst en måned. Prosessen hun er i gang med beskriver hun slik på bloggen sin:

«en omgang i byråkratiets vaskemaskin i begge landene og til slutt vil jeg komme tilbake som en ren og politisk korrekt gjestearbeider til et land jeg har elsket og vært en del av i 9 år. hva som helst tenker jeg, på hvilken som helst måte og uansett hvor lang tid det vil ta, jeg er ikke kresen:-)»

Mange inntrykk

Det er elleve dager siden 25-åringen ble sendt ut av Norge. Sammen med kjæresten Eivind Trædal bor hun på hemmelig adresse i den russiske hovedstaden mens de jobber for at hun skal kunne reise tilbake til Norge.

– Det har vært veldig mange inntrykk som kommer på toppen av alt som skjedde i Norge, sier Maria Amelie om deh halvannen uken de har oppholdt seg i den russiske hovedstaden.

LES OGSÅ; – Jeg tror jeg klarer meg

«Jeg er Maria Amelie punktum»

Passet er utstedt i hennes egentlige navn Madina Salamova. I bloggen sin skriver hun at hun ikke en gang vil uttale det navnet.

«jeg er Maria Amelie punktum. å høre det gamle navnet er som å få slag i magen hver gang. over halvparten av mitt voksent liv har jeg vært Maria, og nå er jeg her, blir stadig med språkforvirret, snakker dårlig russisk og blander norske og engelske ord inn i det, glemmer hele tiden at jeg er i Moskva, og til tider kaldsvetter av ubehagelige minner om arresten, trandum og deportasjonen.»

LES OGSÅ: Dette flyktet Maria Amelies familie fra

SAVNER NORGE: Maria Amelie sier hun stadig vekk
  må minne seg selv på at hun er i Russland. (Foto: TV 2)
SAVNER NORGE: Maria Amelie sier hun stadig vekk må minne seg selv på at hun er i Russland. (Foto: TV 2)

Trenger utenrikspass

For å få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge, må Maria Amelie få utstedt et russisk utenrikspass.

Russiske myndigheter utstedte et utreisedokument i forbindelse med utsendelsen, og dette ble brukt som en erstatning for utenrikspass.

Passet hun fikk i dag er et innenrikspass. Med dette kan hun søke bostedstillatelse. Deretter kan hun søke om et russisk utenrikspass som er nødvendig for å søke om arbeids- og oppholdstillatelse. Søknaden skal deretter behandles via den norske ambassaden i Moskva.