USIKKERT: Oljeprisen og situasjonen i Egypt har preget Oslo Børs onsdag.  (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
USIKKERT: Oljeprisen og situasjonen i Egypt har preget Oslo Børs onsdag. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Usikkerhet preget fallende børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte torsdag på 441,46 poeng, en nedgang på 0,62 prosent. Tilsvarende nedgang ble registrert på de fleste europeiske børser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oslo er det først og fremst oljeprisen og situasjonen i Egypt som preger utviklingen. Lagersituasjonen i verden tilsier en oljepris langt lavere enn dagens, men frykten for at noe mer dramatisk skal skje i Suezkanalens nærområder har fått prisen på nordsjøolje til å stige til over 103 dollar fatet, før det torsdag kveld ble omsatt februarkontrakter nede på 102 dollar og 50 cent.

Samtidig ligger prisen på WTI-oljen som noteres i USA, på drøyt 90 dollar fatet. Normalt skiller det bare 2-3 dollar mellom WTI (Western Texas Intermediate) og nordsjøoljen. Dermed øker usikkerheten rundt varigheten av en oljepris over 100 dollar fatet. Det eneste analytikerne er enige om, er at utviklingen i Egypt og Midtøsten vil være den enkeltfaktoren som får sterkest innvirkning på prisutviklingen denne vinteren.

Statoil var torsdag selskapet som dro hovedindeksen ned. For to dager siden var det omvendt. Også Rec måtte registrere en kraftig nedgang, noe som tyder på at det er atskillige investorer som sikrer gevinster etter denne ukas oppgang.

Så langt i år har Oslo Børs steget med fattige 0,4 prosent. Torsdag hadde 37 selskaper nedgang, 20 steg og fire var uendret. Omsetningen lå opp mot 7,4 milliarder, og både Statoil og Rec var blant de mest omsatte aksjene.

I USA startet handelen med nedgang både for Nasdaq og Dow Jones, men etter noen timers handel tok begge seg opp igjen, og ved 18-tiden norsk tid torsdag lå begge rundt onsdagens sluttnotering. (©NTB)