Toppfotballsjef Nils Johan Semb etter Norges landskamp mot Sveits.
Toppfotballsjef Nils Johan Semb etter Norges landskamp mot Sveits.

Ungdomsrevolusjonen i Tippeligaen: – Slår positivt ut på sikt

Aldri tidligere har flere unge spillere fått sjansen i Tippeligaen. Toppfotballsjef Nils Johan Semb synes fremtiden til norsk fotball ser lys ut.

La Manga (TV 2 Sporten): Spillere som Harmeet Singh, Mohammed Fellah, Markus Henriksen, Valon Berisha, Jo Inge Berget og Fredrik Carlsen er alle i begynnelsen av 20-årene og kommer trolig til å dominere i Tippeligaen - også i år.

LES: Her er Petter Myhres liste over Tippeligaens 15 største talenter i 2010

Toppfotballsjef Nils Johan Semb gleder seg stort over at talentene blomstrer i Tippeligaen.

Aldri vært flere unge spillere

– Alle landslagene våre, både U16, U17, U18 og U19 gikk videre til eliterunde i Europa, så det er veldig bra. I tillegg har det aldri vært flere unge spillere i Tippeligaen, til tross for at vi hadde rekordantall i fjor, sier Nils Johan Semb til TV 2 Sporten.

Norges tidligere landslagssjef minner også om at en av de beste midtbanespillerne i Tippeligaen i fjor nylig har rundet 18 år.

– 18-åringen Markus Henriksen dominerte i fjor og var kanskje den beste midtbanespilleren i Tippeligaen i fjor, så dette ser veldig bra ut, konstaterer en fornøyd Semb.

– Slår positivt ut på sikt

– Hva betyr det for norsk fotball at så mange talenter slår gjennom?

– Jeg tror det vil slå positivt ut på sikt. Etter hvert blir også disse eldre og mer rutinerte, og sterkere fysisk også. At de slår gjennom såpass tidlig som de gjør er veldig bra, altså, sier Semb, og legger til:

– Jeg er også optimist fordi klubbene har lagt ned mye arbeid i dette her. De har hatt et bra system lenger ned i årskull der 12-13-åringer blir plukket ut og får solid oppfølging.

Både i Danmark og Sverige jobbes det med godt med de yngre rekker. Men Norge ligger foran våre naboer med tanke på gjennomsnittsalderen i den øverste divisjonen.

– Det er nok flere unge spillere som spiller fast i Norge enn det er i Danmark og Sverige. Norge er høyere ranket på 17 og 19-årsnivå, mens Sverige er ranket langt nede her. Men på U21-nivå ligger Sverige høyest og Norge og Danmark litt lavere, beskriver Semb.

Nils Johan Sembs favoritter: FV Mohammed Keita, Jo Inge Berget, Harmeet Singh og Mads Stokkelien (Foto: Nils Johan Sembs favoritter: FV Mohammed Keita, Jo Inge Berget, Harmeet Singh og Mads Stokkelien)
Nils Johan Sembs favoritter: FV Mohammed Keita, Jo Inge Berget, Harmeet Singh og Mads Stokkelien (Foto: Nils Johan Sembs favoritter: FV Mohammed Keita, Jo Inge Berget, Harmeet Singh og Mads Stokkelien)

Nordisk samarbeid

– Samarbeider NFF med Danmark og Sverige om talentutvikling?

– Vi har ikke et sånn direkte samarbeid, nei. Men vi har et nordisk møte hvert år som går på rundgang der vi har tre dager sammen og diskuterer spillerutvikling, utdanning og hele organiseringen. Så vi kjenner godt til hvordan vi jobber med dette i hele Norden, faktisk, sier Semb, som ser svært positivt på fremtiden til norsk fotball.

– Det tar kanskje litt tid spesielt for toppklubbene å bygge seg skikkelig opp, men jeg tror disse vil dra nytte av ungdomsrevolusjonen som har vært, ikke minst etter hvert som de får bedre orden på økonomien. Jeg ser virkelig lyst på det, innrømmer Semb.