Mors forsvarer: – Ikke gjør saken verre enn den er

Alvdal-saken er på langt nær så ille som aktoratet vil ha det til, mener advokat Steffen Brandstad, som forsvarer den hovedtiltalte moren (46).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det store omfanget i tid og handlinger er ikke tilstrekkelig bevist i Alvdal-saken, mener Brandstad. Og snarere enn den juridiske betegnelsen «seksuell omgang», har aktoratet bare klart å bevise det som juridisk betegnes som «seksuelle handlinger» – overgrep som straffes betydelige mildere – argumenterte Brandstad i sin avslutningsprosedyre i Nord-Østerdal tingrett onsdag ettermiddag.

– Min klient har begått alvorlige overgrep, men man må ikke gjøre denne saken verre enn den er, sa Brandstad.

Den hovedtiltalte kvinnen har kun tilstått enkelte forhold, men avviser påstandene om at hun skal ha begått og bidratt til gjentatte seksuelle overgrep mot sine egne og naboekteparets barn i en årrekke. Hun har bare erkjent ett overgrep, som er dokumentert med bilder. I tillegg erkjenner hun å ha hatt en av overgrepsfilmene som er blant bevisene, og hatt sex mens barn så på.

– Retten må skyve de sterke synsinntrykkene til side og vurdere for seg om de tiltalepostene som ikke er dokumentert med filmer og bilder er bevist, sa han.

Brandstad argumenterte også iherdig mot lengden på straffen aktoratet har foreslått og avviser at vilkårene for å idømme forvaring er innfridd. Statsadvokat Iris Storås la tirsdag ned påstand om 13 års forvaring med en minstetid på åtte år for den 46 år gamle kvinnen.

Han mener fengselsstraff i sju-åtte år er et passende nivå på straffen, dersom moren skulle bli funnet skyldig etter tiltalen. (©NTB)