Vil skaffe penger til hviterussisk opposisjon

Polen vil skaffe penger til opposisjonen i nabolandet Hviterussland. Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko slo hardt ned på demonstrasjoner etter et omstridt valg i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den polske regjeringen var vertskap for konferansen som ble holdt i Warszawa onsdag, med alle de 27 EU-landene, flere kandidatland og USA som deltakere. Norge var representert med statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Utenriksdepartementet.

Lukasjenko ble tatt i ed for en fjerde periode som hviterussisk statssjef 21. januar, etter at han ble erklært som seierherre i valget måneden før. Etter valget gikk han til aksjon mot sine motstandere, og mer enn 600 personer ble arrestert.

- Vår konferanse blir holdt som svar på den verste bølgen av undertrykkelse mot opposisjonen i Hviterusslands historie. Bølgen begynte etter at Lukasjenko hadde svindlet til seg valgseieren, sier det polske utenriksdepartementets talsmann Martin Bosacki.

Aleksandr Lukasjenko kom til makten i den tidligere sovjetrepublikken Hviterussland i 1994. Han anklager Polen for å ha sammensverget seg med Tyskland for å styrte ham, noe den polske regjeringen avviser som absurd. (©NTB)