Nettleien øker med 120 kroner

Nettleien for en gjennomsnittlig husholdning blir 1,3 prosent høyere i år enn i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tilsvarer 120 kroner for en strømkunde som bruker 20.000 kWh per år.

Dette går fram av den årlige oversikten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Den viser at nettleien for en gjennomsnittlig husholdning øker fra 46,5 øre/kWh i fjor til 47,1 øre/kWh i år, inkludert alle avgifter.

Store forskjeller

– Økningen i nettleie skyldes hovedsakelig økte kostnader hos nettselskapene grunnet høyere investeringer. Reduserte drifts- og vedlikeholdskostnader medvirker til at nettleieøkningen ikke blir større, sier seksjonssjef Torfinn Jonassen i NVE.

Oversikten viser at det er store forskjeller i nettleie mellom ulike kraftselskaper. For å kompensere noe av denne forskjellen, har NVE fordelt 60 millioner kroner som skal gå til å redusere de høyeste nettleiene.

Får tilskudd

Beløpet er fastsatt av Stortinget, og fordeles på 24 kraftselskaper. Til sammen 66.000 kunder får glede av dette. Reduksjonen er i gjennomsnitt 5,1 øre per kWh. Tilskuddet gis der geografiske forhold og stor avstand mellom abonnentene fører til høy nettleie.

Det høyeste tilskuddet gis til Tysnes Kraftlag i Hordaland med 9,4 millioner kroner. Rødøy-Lurøy Kraftlag i Nordland får 8,4 millioner kroner. I Tysnes reduserer tilskuddet nettleien med gjennomsnittlig 24,62 øre per kWh. (©NTB)