AKTOR: ¿ Det er få tilsvarende saker her i landet tidligere, sier aktor Johan Øverberg. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
AKTOR: ¿ Det er få tilsvarende saker her i landet tidligere, sier aktor Johan Øverberg. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Krever fem og et halvt års fengsel for tvangsekteskap

Fetteren bør straffes med fem og et halvt års fengsel for å ha tvunget sin 13 år gamle kusine inn i ekteskap, mener aktor i den såkalte tvangsekteskapssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jentas mor, far og tante bør straffes med to og et halvt års fengsel for medvirkning, ifølge påstanden fra aktor, statsadvokat Johan Øverberg. Han påpekte i Oslo tingrett onsdag at det er få tilsvarende saker her i landet tidligere.

- Men saken er i og for seg klassisk fordi det dreier seg om ord mot ord, sa Øverberg.

Oppfattet seg som gift

Sentralt i saken har vært om seremonien jenta var med på da hun var 13 år var en ekteskapsinngåelse eller ikke. Aktor la i sin prosedyre vekt på at jenta selv oppfattet seg som gift, og at hun ble tvunget til å leve sammen med sin nye svigerfamilie, bortsett fra de dagene hun måtte på skolen dagen etter. Da hun ble eldre, skal hun ha blitt tvunget til å flytte inn permanent, og det unge paret fikk etter hvert en egen leilighet.

– Plikt til å hjelpe barna

Foreldrene har i sin forklaring avvist at datteren var gift, og hevder de aldri har hørt henne si at hun ble slått, sparket eller seksuelt misbrukt. Aktor mente det var liten grunn til å tro foreldrene på deres forklaring. Deres passivitet kan heller ikke brukes til å unndra dem straffansvar, mente Øverberg.

- Hennes bønn om hjelp ble avvist. De gjorde ingen forsøk på å få henne ut av denne situasjonen, sa aktor. Han pekte på at foreldre har en særlig plikt til å gripe inn og hjelpe sine barn. (©NTB)