gullfaks_combo (Foto: Per Haugen / TV 2)
gullfaks_combo (Foto: Per Haugen / TV 2)

Taper stort på Gullfaks

Statoil og Norge kan tape enorme summer på grunn av brønnproblemer på Gullfaks.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan bli vanskelig å få opp alle oljen fra reservoaret og produksjonen er siden november redusert med 38000 fat om dagen. I kroner utgjør 38.000 fat nesten 23 millioner med dagens oljepris.

Hva produksjonstapet i fjor reelt har vært på Gullfaks vil de ikke opplyse før om en uke når Statoil presenterer resultatene for 2010 i London.

– Om forholdene på Gullfaksfeltet vil redusere reservene eller utvinningsgraden kan vi ikke si i dag, var det eneste konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, Øystein Michelsen ville si i dag.

Beklager

I dag er det snakk om tapt produksjon på kort sikt, om store problemer med brønnene på Gullfaks, og at de risikerer at levetiden på feltet reduseres fordi reservoaret har sprukket. I tillegg får Statoil kraftig kritikk for manglende informasjon både til Petroleumstilsynet og Oljedirektoratet om at de i fjor stengte 50 brønner på Gullfaks. Nå beklager de at de ikke informerte

– Vi må erkjenne at vi ikke har gitt tilstrekkelig informasjon. Vi må bare ta inn over oss at vi må bli grundigere på dette punktet, sa Michelsen.

I dag arrangerte selskapet seminar hvor de prøvde å berolige alle om at de nå har kontroll

– Gullfaks er en trygg arbeidsplass, og det er heller ingen lekkasjer fra vår virksomhet der, sa Michelsen og la til at hvis han hadde hatt den minste tvil om sikkerheten på Gullfaksfeltet så ville han selv tatt initiativ til å stenge all produksjon.

Men ikke alle lot seg overbevise av Statoils forsikringer

– Innrømmer noe, men...

– Det er bra at de innrømmer at de har informert dårlig. Det er også bra at de innrømmer at de har vært for grådige med å bruke for mye vanntrykk for å få ut olje, sa Bellona-leder Frederic Hauge til TV 2 etter pressekonferansen som også han deltok på.

– Jeg har aldri opplevd et norsk selskap som holder tilbake så mye informasjon, og jeg tror heller ikke at vi har sett siste del av historien om Gullfaks, sier Hauge.