SLIPPER STRAFF: Justisdepartementet vil se på foreldelsesfristen når folk unnlater å melde fra om overgrep.
SLIPPER STRAFF: Justisdepartementet vil se på foreldelsesfristen når folk unnlater å melde fra om overgrep.

Unnlater å melde fra om overgrep – slipper straff

Justisdepartementet vil se på foreldelsesfristen når folk unnlater å melde fra om overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verken barnevernet eller folk flest som ikke melder fra når de vet at barn blir utsatt for vold eller overgrep, blir straffet fordi unnlatelsen kun har to års foreldelsesfrist. Dermed er det mange som velger å tie med det de vet.

Les også: Hun var venninne med den overgrepstiltalte moren

Rettssaken om overgrepene i Alvdal har avslørt at barnevernet fikk flere bekymringsmeldinger de unnlot å undersøke, og har i tillegg vist at flere voksne var vitner til overgrep uten å melde fra. Men denne saken er ikke enestående.

– Helt forferdelig

Tirsdag ba aktor i Alvdal-saken om de strengeste straffene noensinne i en overgrepssak.

I retten har det også kommet fram at enkeltpersoner kunne varslet om forholdene barna levde under, og både barnevernet og andre offentlige etater kunne grepet inn. Men selv om politiet skulle klare å avdekke tjenesteforsømmelser eller brudd på varslingsplikten.

– De ansvarlige går fri. Og det er noe våre myndigheter absolutt bør se på, sier bistandsadvokaten til et av Alvdal-barna, Anne Kristine Bohinen til TV 2 Nyhetene.

– Her er det begått store feil i saksbehandlingen til barnevernet. Det har også fylkesmannen fastslått. Så er det altså ingen som kan stilles til ansvar, sier forsvarer Sverre Næss.

– Hva synes du om det?

– Jeg synes det er helt forferdelig.

Flere saker

Men Alvdal-saken er ikke enestående.

  • I Hadeland fortalte en pedofil mann fire psykiatere om overgrep han begikk mot en liten jente. De unnlot å melde, og overgrepene fikk fortsette i over ett år.

  • To gutter på fire og seks år fra Vestfold var utsatt for omsorgssvikt, tortur og voldtekter. Barnevernet i tre kommuner unnlot å gripe inn.

  • Åtte år gamle Christoffer kom på skolen med tydelige blåmerker og var urolig og redd, ingen varslet. Christoffer døde, og stefaren ble dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge. Ingen av dem som lot være å melde er blitt straffet.

Regjeringen griper inn

Satssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen, Ap, mener alle voksne har plikt til å melde fra om overgrep mot barn.

– Vi kan ikke ha det sånn at voksne har kunnskap om overgrep mot barn uten at de gjør noe med de, sier Aas-Hansen til TV 2 Nyhetene.

Alle kan straffes etter straffelovens §139 som sier at alle har plikt til å melde eller avverge vold og overgrep mot barn. Men denne plikten foreldes etter to år.

Dette vil regjeringen nå gjøre noe med.

– Vi kan enten se på om fristen skall være lengre enn de to årene som den er i dag, eller en annen løsning kan være at foreldelsesfristen først starter å løpe når barnet fyller 18 år, sier Aas-Hansen.

Startet diskusjoner om løsninger

Og arbeidet med en eventuell lovendring starter umiddelbart.

– Vi har allerede startet diskusjonen rundt dette og har bestemt oss for at dette er et lovarbeid vi skal gå inn i, sier Astri Aas-Hansen til TV 2 Nyhetene.

– Jeg kan ikke nå konkludere med at vi kommer til å endre foreldelsesfristen, men jeg kan love at dette er noe justisdepartementet nå skal se på.