EKSPLOSJON: En 18 åring døde etter at det oppstod en eksplosjon ved Xstrata nikkelverk i Kristiansand.  (Foto: Trond Solvang / TV 2)
EKSPLOSJON: En 18 åring døde etter at det oppstod en eksplosjon ved Xstrata nikkelverk i Kristiansand. (Foto: Trond Solvang / TV 2)

Eksplosjon ved nikkelverk i Kristiansand

Flere personer skal være skadet etter en eksplosjon ved Xstrata nikkelverk i Kristiansand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet fikk melding om eksplosjonen klokken 14.40 tirsdag. Ifølge TV 2s reporter på stedet er det et enormt oppbud av både politi, ambulanser og brannvesen på stedet.

– Både politi, brannvesen og ambulanse ble sendt til stedet. Da vi kom fram fikk vi bekreftet at det hadde vært en mindre eksplosjon i et produksjonsrom ved Xstrata nikkelverk, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Vidar Neset, til tv2.no.

Flere skadet

Mellom 15 og 20 røykdykkere skal ha tatt seg inn i lokalet hvor eksplosjonen skjedde.

Ifølge fvn.no skal minst en person være kritisk skadet. Vedkommende skal være brakt til sykehus med ambulanse. Ytterligere to personer skal være skadet, skriver avisa.

– Eksplosjonen har ført til personskade, men vi kan ikke si noe om alvorlighetsgraden, sier Neset.

Administrerende direktør ved Xstrata, Øyvind Stenstad, bekrefter overfor TV 2 at tre personer ble skadet i eksplosjonen.

EKSPLOSJON: Store politi, ambulanse og brannstyrker rykket ut etter eksplosjonen på nikkelverket i Kristiansand tirsdag.  (Foto: Svein Flagestad / TV 2)
EKSPLOSJON: Store politi, ambulanse og brannstyrker rykket ut etter eksplosjonen på nikkelverket i Kristiansand tirsdag. (Foto: Svein Flagestad / TV 2)

– Så langt vet vi ikke så mye, men det vi kan si er at det inntraff en ganske kraftig eksplosjon klokken 14.30. Da mobiliserte vi straks hele vår beredskap og det ble klart at det var tre skadde personer, hvorav en alvorlig. Etter eksplosjonen fant sted har vi selvsagt konsentrert oss om de skadde, og også gjort flere søk i anlegget hvor eksplosjonen fant sted for å være sikre på at det ikke var noen gjenværende personer der, sier Stenstad til TV 2.

Ingen lekkasjefare

Eksplosjonen skal ha skjedd i to smelteovner på nikkelverket. Det skal ifølge politiet ikke være fare for lekkasje av giftige gasser etter eksplosjonen på industriområdet.

Rutinemessig har politiet vært i kontakt med Arbeidstilsynet, som i samarbeid med politiet vil foreta undersøkelser på åstedet.

– Vi vet ikke noe om årsaken enda, men det jobber vi allerede med å finne ut av. Jeg vil tippe at vi har en bedre idé om årsaken i løpet av de neste timene, sier Stenstad til TV 2.

– Nikkelverket ligger midt i Kristiansand sentrum. Er det noen fare for at det kan eksplodere mer på fabrikken?

– Slik vi vurderer det er det ikke noen fare for det. Det ser ut som om dette har vært en enkeltstående hendelse, uten noen fare for at det skal spre seg på noen måte, sier han.