FANT DOKUMENTER ETTER STIEG: Stieg Larssons samboer Eva Gabrielsson. (Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix)
FANT DOKUMENTER ETTER STIEG: Stieg Larssons samboer Eva Gabrielsson. (Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix)

Fant skjult brev og «testamente» etter Stieg Larsson

Like etter Stieg Larssons begravelse fant samboer Eva Gabrielsson en konvolutt der krimforfatteren hadde skrevet «må ikke åpnes før etter min død».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I onsdagens TRUDE/ forteller Gabrielsson om hvor overrasket hun ble da hun oppdaget den gjenlimte konvolutten. Egentlig lette hun etter et annet brev Stieg hadde skrevet til henne.

 – I konvolutten viste det seg å være et avskjedsbrev Stieg hadde skrevet til meg før han reiste til Afrika i 1977. Det er et veldig vakkert kjærlighetsbrev der det står «sørg ikke over meg, men glem meg ikke heller. Gå ut og lev ditt liv.» Jeg leser det iblant, det hjelper meg mye, sier Gabrielsson.

«Testamente»

Hun har i flere år vært involvert i en opprivende arvestrid med Stieg Larssons familie. Siden Gabrielsson ikke var gift med krimforfatteren, har millioninntektene fra salget av Larssons bøker tilfalt faren og broren.

Men Gabrielsson har ikke gitt opp kampen om pengene, og mener et «testamente» hun fant sammen med kjærlighetsbrevet underbygger hennes krav.

– Jeg fant noe Stieg hadde kalt et «testamente». Det var en lang oppramsing av hva han eide og hvem som skulle ha hva. Men han skriver også at han vet det ikke er et ordentlig testamente fordi det ikke er signert av vitner, sier Gabrielsson.

Besøk Trude/ sin Facebook side her

Hovedarving

Likevel mener hun dokumentet gir et klart bilde av hvordan Stieg Larsson ville ha fordelt eiendelene i et ordentlig testamente. Blant annet ville han gi penger til den politiske gruppen han tilhørte, og samboeren er også nevnt. Flere ganger.

– Jeg er hovedarvingen, kan en si – allerede da, fortsetter Eva Gabrielsson.

 Se hele intervjuet med Eva Gabrielsson onsdag på TRUDE/ kl. 22.40.