Omar Suleiman - viktig USA-alliert i Egypt

Egypts visepresident Omar Suleiman regnes som en nær alliert av USA i krigen mot terror. Hvis han tar over etter dagens statssjef Hosni Mubarak, vil det trolig styrke forholdet mellom Washington og Kairo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mubarak utnevnte sist lørdag Suleiman til sin første stedfortreder. Den nyutnevnte nummer to i maktapparatet har ifølge avisen Financial Times lenge vært regnet som Egypts nest mektigste mann, men spørsmålet er om han er mektig nok til å stanse uroen i landet.

Suleiman ble født i 1935 i Qena i regionen Øvre Egypt, om lag 450 kilometer sør for Kairo. Han utdannet seg til offiser i hjemlandet og ved militærakademier i Russland, han har en mastergrad i statsvitenskap og ble i 1993 egyptisk etterretningssjef.

Ifølge nyhetsbyrået AFP beskyldes han for stå bak brutale avhør av terrormistenkte som var bortført av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. Han skal også ha ledet følsomme forhandlinger med Israel og meklet mellom rivaliserende palestinske grupper.

Omar Suleiman skal ha vunnet Hosni Mubaraks tillit og takknemlighet, etter at han i 1995 overtalte presidenten til å ta med seg sin pansrede limousin til et toppmøte i Etiopia. Det reddet trolig Mubaraks liv, da islamister åpnet ild mot ham med automatvåpen. (©NTB)