- Sjøkabel i Hardanger 3,4 milliarder dyrere

Legging av en sjøkabel i Hardanger vil koste om lag 3,4 milliarder kroner mer og ta fem år lengre tid enn bygging av master. Regningen vil havne hos norske strømkunder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er blant konklusjonene fra ett av de fire regjeringsoppnevnte ekspertutvalgene som tirsdag la fram sine rapporter i Hardanger-saken.

Ifølge utvalget som har sett nærmere på de samfunnsøkonomiske konsekvensene, vil sjøkabelløsningen føre til endret praksis når det gjelder håndtering av miljøkonflikter ved luftledninger i sentralnettet.

- Siden kabling har vesentlig høyere investeringskostnader, vil økning i bruk av kabler påvirke sentralnettstariffen. Utvalget vurderer merkostnaden av endret kablingspraksis til å være 30 milliarder kroner, inkludert Sima-Samnanger-investeringen, heter det i utvalgsrapporten.

Utlignes dette beløpet på alle husstander i Norge blir det et årlig beløp på 730 kroner i 35 år. Dersom merkostnaden fordeles på strømforbrukerne innen alminnelig forsyning etter forbruk - husholdninger og næringsliv - svarer dette til en økning i strømregningen på omkring 2,7 prosent.

Det innebærer omkring 350 kroner for en husstand som bruker 20.000 kilowattimer hvert år. (©NTB)