Lotte Smiseth Sejersted (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Lotte Smiseth Sejersted (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Norsk utforgull i junior-VM

Lotte Smiseth Sejersted ble tredje norske jente i historien med gull i junior-VM.

Sejersted, som er den eneste av de kvinnelige alpinistene som har sikret norske poeng i verdenscupen i år, var best på de to gjennomkjøringene i utfor før selve VM-rennet tirsdag. Hun klarte å beholde roen også i konkurransen i sveitsiske Crans-Montana.

Hun var egentlig ikke overrasket over at hun gikk helt til topps.

– Nei, jeg hadde bestetid på begge treningene, og jeg tok sølv i utfor for to år siden og bronse i fjor, så det var veldig gøy å endelig ta gullet nå, sier Sejersted til TV 2 Sporten.

– Betyr veldig mye
Hun forteller at gullet har mye å si for resten av sesongen.

– Det betyr veldig mye. Det er nok det beste jeg har gjort, og det betyr veldig mye for motivasjonen. Jeg hadde et fall i Lake Louise som satte meg ut i en periode før nyttår, og har slitt litt med sykdom etter det igjen, så dette var en stor opptur, sier den nybakte verdensmesteren.

Sejersted tør ikke spå når vi eventuelt får se henne hevde seg i toppen i verdenscupen.

– Jeg har ikke noe veldig presist mål der, men jeg har helt klart et mål om å komme til topps en dag. I fartsdisiplinene er det viktig med mye rutine. Jeg har kjørt noen av løypene i verdenscupen i år, og prøver å bli kjent med disse, sier hun.

Deltar i alle disipliner
Utforen var mesterskapets første øvelse, og Sejersted har ingen planer om å hvile på laurbærene.

– Sånn sett var det bra at seieren kom på første forsøk, da blir ikke så mye press i de neste rennene, sier Sejersted, som skal delta i både super-G, storslalåm og slalåm senere i uken.

Hun vil derfor forsøke å holde feiringen dempet i kveld.

– Ja, jeg skal vel kanskje ikke ta den helt ut, ler 19-åringen.

– Framtiden ligger foran oss
Trenerteamet er selvsagt storfornøyd med innsatsen.

– Jeg er på ingen måte overrasket over denne seieren, for jeg vet jo at hun har prestert bra tidligere, og hun har også markert seg med verdenscuppoeng i fartsøvelser i år. Dette er megabra. Vi fikk to gullmedaljer ved Mona Løseth i fjor, og det gullet Lotte sikret seg nå viser at vi er med og at framtiden ligger foran oss. Dette er en bra søknad om å bli med til senior-VM i Garmisch-Partenkirchen også, sier sportssjef Claus J. Ryste til NTB.

Tredje jente med VM-gull
Lotte Smiseth Sejersted er den tredje norske jenta som klarer å vinne gull i junior-VM. Den første var Julie Lunde Hansen i 1991, og så vant Mona Løseth gullene i storslalåm og superkombinasjonen i fjor.

(TV 2 Sporten/©NTB)