Erik Tysse (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Erik Tysse (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Tysse utestengt i to år

Erik Tysse ble dømt for brudd på dopingbestemmelsene.

Erik Tysse ble ikke trodd da han forsøkte å renvaske seg for dopinganklagene.

1. mai i fjor avla han positiv prøve på det forbudet stoffet Cera, også kalt tredjegenerasjons EPO, etter et stevne i Sesto San Giovanni. Tysse har helt siden avsløringen bedyret sin uskyld, men er ikke blitt trodd av Antidoping Norge.

– Forbannet på systemet
Erik Tysse har følgende å si om dommen:

– Dommen er selvfølgelig veldig skuffende. Jeg er forbannet på systemet. Det er spesielt at jeg er anklaget for noe jeg ikke har gjort og ikke minst dømt for noe jeg ikke har gjort. I går føltes det som om jeg fikk slått luften ut av meg, men i dag er kamplysten tilbake. Vi har allerede begynt ankeprosessen, sier Tysse til TV 2 Sporten.

– Dypt tragisk
Tidligere i år forsøkte han å legge frem saken sin i en tre dager lang høring. Han prøvde å så tvil om dopingprøven var testet riktig.

– Den første A-prøven viste ikke kvalifisert spor av Cera. Likevel bestemmer laben i Roma å kjøre en ny analyse. Den repeterte prøven viser heller ikke 4 separate 'bånd' på testresultatet. Referanseverdien viser også et uklart bilde. Analysen burde vært avsluttet her og saken avsluttet, sa advokat Gunnar Martin Kjenner under høringen.

Han mener Antidoping Norge ikke kunne bevise 100 prosent at prøven var infisert av Cera.

– Saken er dypt tragisk, og skulle aldri vært reist for Domsutvalget. Analysearbeidet ved laboratoriet i Roma er så slett at man ikke kan dømme på grunnlag av det. Deres konklusjon er gal. Dessuten har Antidoping Norge sviktet Erik Tysse ved at de ikke selv har igangsatt en egen undersøkelse - men stolt blindt på resultatene fra Roma, sa Kjenner.

Enstemmig avgjørelse
Tirsdag kom dommen mot kappgjengeren og Tysses versjon ble ikke trodd.

«Erik Tysse idømmes tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening samt til retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv, jfr NIF’s lov § 12-8 (3) og (4) for et tidsrom av 2 – to – år med virkning fra 08.07.2010.», står det i pressemeldingen fra Norges Idrettsforbund.

Avgjørelsen var enstemmig.

– Det er klart jeg var skuffet da jeg fikk beskjeden, men direkte overrasket kan jeg ikke si at jeg ble, for jeg var forberedt på alt. Det verste var egentlig å lese begrunnelsen, sier Erik Tysse til NTB.