KANONTALL: Høstens kommunevalg kan bli tidenes beste for Erna Solberg og Jan Tore Sanner. (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
KANONTALL: Høstens kommunevalg kan bli tidenes beste for Erna Solberg og Jan Tore Sanner. (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

Høyre kan gå mot tidenes beste valg

Høyre får over 30 prosents oppslutning på Norfaktas ferske kommunevalgbarometer og kan dermed gå mot sitt beste valg noen sinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Målingen gir Høyre rekordhøye 30,1 prosent, nesten 11 prosentpoeng over valgresultatet i 2007.

Norge blir blått

Dersom Høyre gjør et kommunevalg i tråd med målingen, vil det være partiets beste kommunevalg noen sinne. I 1979 fikk Høyre en oppslutning på 29,23 prosent.

På målingen som Norfakta har laget på oppdrag av Landslaget for lokalaviser går Høyre frem med 4,2 prosentpoeng sammenlignet med en tilsvarende måling i november.

– Det er så store og voldsomme utslag i lokalavisene sin meningsmåling at dette utvilsomt betyr forandringer ute i kommunene etter årets valg. Blant annet vil vi se mange nye ordførere fra Høyre, også fordi oppslutningen rundt FrP er stabil, sier professor Frank Aarebrot til LLA.

Fremskrittspartiet får en oppslutning på 17,5 prosent, det samme som partiet oppnådde ved forrige kommunevalg.

Bunnivå for Ap

Arbeiderpartiet får rekordlave 22,5 prosent på målingen, en tilbakegang på 3,4 prosentpoeng siden november. Sammenlignet med forrige kommunevalg er nedturen for Arbeiderpartiet på nesten sju prosentpoeng.

Et slikt valgresultat vil være historisk bunnivå for Arbeiderpartiet som ikke har gjort det dårligere enn 27,5 prosent som partiet fikk i 2003.

Senterpartiet mister også velgere med en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng fra forrige valg til 5,4 prosent.

Sosialistisk Venstreparti får en oppslutning på 6,7 prosent (+ 0,5), KrF 4,9 prosent (- 1,5), Venstre 6,3 prosent (+ 0,4), Rødt 2,7 prosent (+ 0,8) mens andre partier og lister får en oppslutning på 3,8 prosent (- 1,5).