SLUTTPROSEDYRER: Aktor, statsadvokat Iris Storås i samtale med advokatene Sverre Næss og Steffen Brandstad i overgrepssaken i Alvdal som går for Nord Østerdal Tingrett i Elverum. Fem personer står tiltalt for seksuelle overgrep på barn i Alvdal. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
SLUTTPROSEDYRER: Aktor, statsadvokat Iris Storås i samtale med advokatene Sverre Næss og Steffen Brandstad i overgrepssaken i Alvdal som går for Nord Østerdal Tingrett i Elverum. Fem personer står tiltalt for seksuelle overgrep på barn i Alvdal. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Alvdal-tiltalte kan få tidenes strengeste straffer

Sluttprosedyrene i overgrepssaken i Alvdal starter tirsdag. Den pedofile mannen og kvinnen som er hovedtiltalte i saken risikerer lange forvaringsdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sluttprosedyrene i den omfattende overgrepssaken i Alvdal starter tirsdag. Fem voksne står tiltalt for overgrep mot sine egne og naboenes barn. De to hovedtiltalte i saken, en kvinne (46) og en mann (64), er siktet for gjentatte overgrep og seksuell omgang mot barn under 14 år.

Hovedtiltalte er erklært pedofile

De hovedtiltalte er begge vurdert som pedofile av sakkyndige, som også mener det er stor fare for nye overgrep.

Aktor i saken, statsadvokat Iris Storås, har varslet at det vil bli lagt ned påstand om 14 år forvaring for den tidligere stefaren til barna og 13 års forvaring for moren.

Det skal aldri før være gitt så strenge straffer i en overgrepssak i Norge.

LES OGSÅ: – Stor fare for at hovedtiltalte begår nye overgrep

Kan bli i forvaring livet ut

Mange pressefolk følger saken i Nord-Østerdal Tingrett i Elverum. Grusomme bevis i form av bilder, videoer og lydopptak har blitt lagt fram for retten.

TV 2s reporter Asbjørn Øyhovden har fulgt den omfattende overgrepssaken siden starten.

– Grunnen til at aktor legger ned påstand om forvaring er at de begge er erklært pedofile og at aktor og de sakkyndige mener det er stor fare for gjentakelse. Det er klart at hvis de blir dømt til forvaring så er det en tidsubestemt straff. Det betyr at de etter en tid igjen kan bli vurdert av de sakkyndige. Har det skjedd positive endringer kan de bli sluppet ut – hvis ikke kan de bli sittende livet ut.

Hittil er det bare Lommemannen-saken og saken mot den pedofile eks-politimannen Johan Martin Vie i Bergen som har generert lignende forvaringsdommer – begge på ti år.

BAKGRUNN: Dette er de Alvdal-tiltalte

Veldig klare bevis

For det andre ekteparet som er tiltalt for medvirkning i saken, er det ennå ikke kjent hva aktor legger ned påstand om.

Øyhovden tror også de medtiltalte kan vente seg strenge straffer.

– Når det gjelder medvirkning til alvorlige overgrep så er strafferammen den samme som for de hovedtiltalte. Så det kan også komme påstander om veldig strenge straffer for de to og for den femte tiltalt som har tilstått medvirkning, sier Øyhovden.

Bevisene som er framlagt i saken er veldig klare med veldig tydelige dommeravhør av ofrene i saken. I tillegg er det skjerpende at overgrepene har skjedd over så lang tid.

LES OGSÅ: Viser grusomme overgrepsfilmer i retten