Olje  og energiminister Terje Riis Johansen starter utbyggingen av de såkalte «monstermastene». Men Geiranger rører han ikke enda. (Foto: TV 2/Aleksander Andersen)
Olje og energiminister Terje Riis Johansen starter utbyggingen av de såkalte «monstermastene». Men Geiranger rører han ikke enda. (Foto: TV 2/Aleksander Andersen)

Riis-Johansen får svar om mastesaken

Tirsdag mottar olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) de fire ekspertrapporter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire uavhengige utvalg legger i dag frem rapporter om tekniske, økonomiske og miljømessige konsekvenser av å legge en 60 kilometer lang sjøkabel.

Tirsdag formiddag klokken 11 blir statsråden og ordførerne fra de berørte kommunene orientert om innholdet i ekspertutvalgenes rapporter.

– I dag skal vi lytte og få vite hva utvalget har brukt disse månedene til. Jeg er spent på hva som kommer og ser frem til diskusjonen etterpå, sier olje- og energiministeren til TV 2 like før møtet starter. Han understreket at det er forsyningssikkerheten som er det viktigste for ham.

Etter det lukkede møtet holder Riis-Johansen en pressekonferanse. Følg pressekonferansen i videovinduet øverst i artikkelen fra klokken 13.

Ba om ny vurdering

Striden om kraftmastene i Hardanger startet da regjeringen i fjor vedtok å reise høyspentmaster på strekningen Sima-Samnanger i Hardanger.

Etter kraftige reaksjoner fra miljøvernere, berørte kommuner og reiselivsnæringen åpnet regjeringen for en ny vurdering om å legge sjøkabel. Dette hadde Statnett valgt bort tidligere.

– Dette er en dag vi har sett frem til. Hardangerordførerne har vært på to informasjonsmøter tidlig i prosessen der vi kom med våre innspill, men konklusjonene i rapportene vet vi like lite om som alle andre, sier ordfører i Eidfjord, Anved Johan Tveit, som leder Hardangerrådet.

– Dyrt og forsinket

Mens mastene vil koste rundt en milliard kroner, blir en sjøkabel fem ganger så dyr, har ett av utvalgene kommet frem til, ifølge VG. Prisen må forbrukerne betale. Utvalget peker også på smitteeffekten et vedtak om sjøkabel i Hardanger vil ha, at flere regioner vil kreve sjøkabel med bakgrunn i et Hardangersaken. 30 milliarder blir den samlede prisen for dette, mener utvalget.

Utvalget mener også at en sjøkabel vil utsette strømforsyningen til Bergen med flere år, sammenlignet med bygging av master, skriver VG.

– Vi forholder oss til det som blir lagt frem i dag, ikke til rykter, så dette vil jeg kommentere når jeg har fått innholdet i rapportene presentert, sier Tveit til TV 2.

Den 10. februar vil regjeringen holde en bred høring med alle berørte parter. Deretter vil de bruke noen uker på den endelige politiske beslutningen.

Dette er ekspertutvalgene som har utredet sjøkabelalternativet mellom Sima og Samnanger i Hardanger:

Utvalg 1: Teknologi, økonomi, og andre forhold knyttet til en sjøkabelløsning

Leder: Roland Eriksson, professor emeritus ved Kungliga tekniska högskolan, Stockholm.

Utvalg 2: Virkninger for kraftsystemet ved kabling

Leder: Professor Göran Andersson, Direktør for EEH-Power Systems Laboratory i Zürich.

Utvalg 3: Konsekvensene av at man trenger lenger tid på en ny overføringsforbindelse til Bergensområdet (BKK-området)

Leder: Professor Fridrik Baldursson ved School of Business, University of Reykjavik.

Utvalg 4: Samfunnsøkonomiske virkninger av sjøkabelalternativet

Leder: Professor Arild Hervik ved avdeling for økonomi, informatikk og samfunnsfag ved Høyskolen i Molde.