Vil kunne tvinge flyktninger på kommunene

Regjeringen vil ha mulighet til å tvinge kommunene til å bosette flyktninger som har fått opphold i Norge. Men statsråd Tora Aasland (SV) håper å nå fram med dialog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi vil ha alle med på laget og håper å oppnå en felles forståelse om at det er viktig å få bosatt folk så raskt som mulig etter at de har fått opphold, sier fungerende barne- og likestillingsminister Tora Aasland til NTB. For å oppnå dette sender regjeringen ut et høringsbrev hvor de vil gi Fylkesmannen mulighet til å «tilvise» flyktninger til kommunene.

Med dette riset, som hun altså helst vil la bli hengende bak speilet, håper statsråden å få fortgang i bosettingen. I 2010 ble 74 prosent av de voksne flyktningene bosatt innen målet på seks måneder.

For enslige mindreårige er målet at de skal ha fått et sted å bo innen tre måneder. Dette ble bare oppfylt for 16 prosent.

– Denne gruppen er ekstra sårbar, og vi vet at det blir vanskeligere å komme seg i jobb og utdanning og bygge seg et nettverk, jo lenger man blir sittende i mottak, understreker Aasland. Derfor mener hun det er god integreringspolitikk å sørge for at kommunene tar imot flyktningene.

– Alle som har fått opphold må nødvendigvis bo i en kommune. Målet med forslaget er å finne ut av hvordan vi kan oppnå dette sammen med kommunene, sier hun. (©NTB)