Olje i 100 veide opp for uro i Egypt

Oslo Børs reagerte mandag negativt på uroen i Egypt, men ble løftet av en oljepris som passerte 100 dollar fatet for første gang siden 2008. Hovedindeksen endte i praksis uendret på 430,24 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frem til klokken 10 gikk det bratt nedover, men ikke veldig langt, før utviklingen snudde i positiv retning. Mandag ettermiddag kom meldingen mange analytikere har spådd, men ikke kunnet tidfeste: For første gang siden oktober 2008 ble nordsjøolje omsatt for mer enn 100 dollar fatet.

Uroen i Egypt bidro til den negative starten på dagen, men har samtidig vært med på å drive oljeprisen oppover. Både frykten for at Suez-kanalen kan bli stengt og føre til kostbare omveier for oljetransporten, og for at konflikten skal spre seg til store oljeprodusenter i regionen, skaper press på oljeprisen, forklarte oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til NRK.

Det var likevel ikke nok til å holde Statoil-aksjen i pluss. Den endte i stedet med 0,2 prosents nedgang. Betydelig verre gikk det for tankredereiet Frontline. Med et kursfall på hele 6 prosent, er de taperen blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs mandag.

Også Orkla (-1,8 prosent) og Royal Caribbean (-2,5 prosent) endte dagen i rødt, mens DnB NOR gikk opp 2,3 prosent.

Telenor startet dagen med et fall, men endte 1,3 prosent i pluss. Selskapet varslet mandag at de går til voldgiftssak for å få stoppet VimpelComs oppkjøp av Wind Telecom. Et kjøp vil vanne ut Telenors eierandel i VimpelCom. (©NTB)