Petter Northug sekundert av landslagstrener Steinar Mundal på 15 km. klassisk under verdenscupen i langrenn for menn i Otepää i Estland. Stensbøl mener at det har over lengre tid vært noe alvorlig galt med langrennsporten i Norge. (Foto: Erik Johansen og Morten Holm)
Petter Northug sekundert av landslagstrener Steinar Mundal på 15 km. klassisk under verdenscupen i langrenn for menn i Otepää i Estland. Stensbøl mener at det har over lengre tid vært noe alvorlig galt med langrennsporten i Norge. (Foto: Erik Johansen og Morten Holm)

– Northug dekker over problemene, mener Stensbøl

Petter Northug dekker over store problemer i norsk langrenn, mener tidligere leder av Olympiatoppen, Bjørge Stensbøl

Bjørge Stensbøl, tidligere leder i Olympiatoppen, synes Petter Northugs medaljer dekker over store problemer i langrennsleiren. Han mener at mediene og langrennsledelsen velter seg i sin egen selvtilfredshet.

– Før tok vi 50 prosent av pallplassene i verdenscupen, de siste årene har vi tatt fem prosent. Disse fem prosentene er det Northug som har stått for, sier Stensbøl. Han sier at Norge gjorde samme tabben i 1976, da Ivar Formo vant 5-mila i OL.

– Northug dekker over problemene

– Langrennsledelsen soler seg i glansen av Petter Northugs medaljer, men han dekker over et underliggende problem, akkurat som Formo gjorde i sin tid, mener Stensbøl.

Stensbøl sier at utviklingen har pågått over flere år, og han gir langrennskomiteen skylda.

– Kvalitetssikringen har ikke fungert etter sin hensikt de siste årene. Det har ikke manglet på høye målsettinger, men man har ikke identifisert det som må til for å nå målsettingen. Man håper bare at det man gjør holder. Vi kan lese at utholdenheten på utøverne er 10 prosent lavere enn for noen år siden. Det forteller at man ikke har trent på det som er viktig. Utholdenhet er en ferskvare, sier Stensbøl.

For snille medier

Samtidig mener han at mediene har vært altfor snille i sin dekning av norske prestasjoner i langrenn.

– Den kritiske journalistikken er jo helt borte. Fra kommentatorplass har det kommet ting som «vi må ikke være for grådige» og «vi må jo la andre nasjoner vinne». Hva slags prestasjonskultur er det? Selvfølgelig skal Norge vinne når Norge stiller opp i langrenn.

– I Vancouver var vi fornøyde med oss selv, fordi amerikanske medier er imponert over resultatene i forhold til folketallet.

Dårlige unnskyldninger

Akkurat det mener Stensbøl er verdens dårligste unnskyldning.

– Det skulle jo bare mangle! Vi har vinterforhold halve året. Vancouver var vår dårligste OL på 22 år, påpeker, Stensbøl, og er glad for at pensjonisten Thomas Alsgaard kom inn til en 3. plass i NM.

– Det skal ikke være mulig med tre ukers hard trening og slå landslagsløpere som trener fulltid. Langrennsledelsen har ikke klart å bli konfrontert med virkeligheten, men det gjorde Alsgaard for dem.

– Landslaget gjør løperne dårligere

Ernst A. Lersveen, sportsreporter i TV 2 er enig i at Norge ikke har noen unnskyldninger for å ikke være best i sporet.

– Vi har flest langrennsløpere i verden hvis man tar med alle aldersgruppene. Vi har de beste ressursene, vi har alt. Men når løpere kommer oppover i pyramiden, så forsvinner de. De som har kommet inn på landslaget har enten stagnert eller blitt dårligere, sier Lersveen.

Bet seg fast i rumpa på lederen

Tidligere langrennsløper og ishockeyspiller Anette Bøe påpeker at det ikke nødvendigvis er nok med et godt støtteapparat.

– Det er fantastisk hva som blir puttet inn av forskning og smøring, men det hjelper ikke, det er jo tross alt den som er oppå skiene som skal gå, sier hun.

Bøe er også forundret over at Bjørgen og Northug ikke klarer å inspirere de som kommer bak.

– I gamle dager hadde vi ei Berit Aunli. Når hun gikk i bresjen, så visste vi hvor lista var. Da bet vi oss fast i rumpa på henne. Det håper jeg de nest beste løperne også vil gjøre nå, sier Bøe.