HENTES HJEM: Uroen i Egypt har ført til at mange fly har blitt kansellert, og turister har blitt strandet på flyplassen i Kairo.. Nå sender mange land chartrede fly for å hente reisende ut av Egypt. (Foto: MIGUEL MEDINA/Afp)
HENTES HJEM: Uroen i Egypt har ført til at mange fly har blitt kansellert, og turister har blitt strandet på flyplassen i Kairo.. Nå sender mange land chartrede fly for å hente reisende ut av Egypt. (Foto: MIGUEL MEDINA/Afp)

Flere land evakuerer sine statsborgere ut fra Egypt

USA, Kina, India, Canada og Tyrkia sender fly for å hente ut sine statsborgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksdepartementet vurderer fortløpende om Norge skal tilby evakuering av nordmenn på ferie i Egypt, men foreløpig er det ingen konkrete planer om dette.

Alle charterfly fra Norge til Egypt er innstilte fram til 23. februar, og de 3400 norske turistene som er i landet reiser hjem på sine planlagte hjemreisedager denne uken.

– Så er det jo noen som hadde planlagt å bli lenger, og vi jobber med å få tak i ekstra fly for å få disse hjem i løpet av de neste dagene, sier kommunikasjonsdirektør i Star Tour, Lena S. Petersson, til TV 2 Nyhetskanalen.

Se intervju med Petersson i videovinduet under. (Artikkelen fortsetter).

489147

Reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Egypt eller opphold i landet som ikke er strengt nødvendig.

– Norske borgere i Egypt anmodes om å utvise aktsomhet og følge med på ambassaden i Kairo sin hjemmeside for oppdatert informasjon og registrering, heter det på nettsidene til UD.

REISEKAOS: Kairo internasjonale flyplass var stappfull av reisende søndag. Mange land sender nå fly for å hente hjem statsborgere som ikke ønsker å bli værende i landet. (Foto: MICHEL MOUTOT/Afp)
REISEKAOS: Kairo internasjonale flyplass var stappfull av reisende søndag. Mange land sender nå fly for å hente hjem statsborgere som ikke ønsker å bli værende i landet. (Foto: MICHEL MOUTOT/Afp)

– Rolig i turistby

Norske Katrine Smidt er bosatt i Sharm el-Sheikh, og opplever situasjonen i Egypt på nært hold.

Hun forteller at det er en litt usikker stemning i turistbyen, og at innbyggerne selv gjør det de kan for at sikkerheten skal forbli god.

Foreløpig er det likevel relativt rolig i Sharm el-Sheikh, og Katrine beskriver stemningen som optimistisk.

– For oss som bor her og har egyptiske venner så er det klart at man kjenner at det er anspent. Men samtidig er det en veldig optimistisk holdning, og man håper at dette skal føre til en forandring, sier hun.

Se reportasje i videovinduet under. (Artikkelen fortsetter)

489145

Henter ut amerikanere

USA har startet arbeidet med å evakuere amerikanske borgere ut fra Egypt, men det er ventet å ta lang til. Statssekretær i utenriksdepartementet, Janica Jakobs, opplyste natt til mandag norsk tid at internettsituasjonen gjør det vanskelig å nå fram med informasjon til amerikanere som befinner seg i landet.

– Vi håper slektninger og venner viderebringer informasjon til kjente i landet, sier Jakobs.

Om lag 52.000 amerikanere er registrert på ambassaden i Kairo, og amerikansk UD vil tilby dem reiser til ulike destinasjoner i Europa.

USA vil også sende fly til andre byer enn hovedstaden, i første omgang Luxor.

Også land som Canada, Tyrkia, India og Kina har sagt at de vil sende fly for å hente ut sine statsborgere.

Statlig TV i Kina melder at et fly mandag morgen er på vei til Kairo, og at det er rundt 500 kinesere som venter på flyplassen.

Smell for turistindustrien

Masseprotestene og uroen i Egypt gjør nå at landets turistindustri stålsetter seg for tøffe tider. Ifølge nyhetsbyrået AP står turismen for 5 til 6 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Egypt er også ofte ankomstdestinasjonen for mange som skal reise videre til Jordan og andre reisemål i Nord-Afrika.

Kairo internasjonale flyplass er den nest største flyplassen i Afrika, kun flyplassen i Johannesburg er større. 15 av de 16 millioner menneskene som reiser gjennom Kairos flyplass hvert år er turister, ifølge tall fra egyptiske turistmyndigheter.

Masseprotester

Misnøye med høy prisstigning og arbeidsledighet er sterkt medvirkende årsak til masseprotestene som har preget Egypt de siste dagene.

Søndag forsøkte president Hosni Mubarak å komme demonstrantene i møte, ved å instruere landets nye regjering til å ta de nødvendige grep for å få skikk på økonomien.

– Jeg krever at dere gjenoppretter tilliten til økonomien vår, heter det i et brev fra den egyptiske presidenten til regjeringen.

Mubarak instruerer regjeringen til å videreføre de statlige subsidiene, kontrollere inflasjonen og skape nye arbeidsplasser, melder det statlige fjernsynet i landet.

– Jeg stoler på regjeringens evne til føre en økonomisk politikk som først og fremst tar hensyn til folkets lidelse, heter det videre i brevet som var stilet til Ahmad Shafiq, den tidligere offiseren som i helgen ble utpekt til statsminister og gitt i oppdrag å danne ny regjering.