Nikola Karabatic. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)
Nikola Karabatic. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)

Karabatic skjøt Frankrike til historisk VM-gull

– Vi tror ikke vi er verdens beste, sa kampen store spiller. Se kampreferat her.

Frankrike - Danmark 37-35 e.e.o.

Se kampreferat øverst i saken

Etter triumfen i den høydramatiske VM-finalen mot Danmark, har Frankrikes håndballherrer nå vunnet fire mesterskap på rad – OL i 2008, VM i 2009, EM 2010 og årets VM. Det har aldri noe annet herrelandslag klart.

– Det har ikke helt gått opp for meg hva vi gjorde i dag, for det er så stort. Vi er verdensmester igjen, og det var vår fjerde tittel på rad, sa kampens store spiller, Nikola Karabatic, til TV 2 Sporten.

Bakspilleren, som ble kåret til mesterskapets mest verdifulle spiller, scoret ti ganger og spilte opp lagkameratene gang på gang.

TV 2 PLAY: Se intervju med Nikola Karabatic

– Hvert år prøver vi å finne ny motivasjon. Vi tror ikke vi er verdens beste. Alt vi har vunnet før, legger vi til side. Vi prøver bare å vinne så mange titler vi kan, for vi har et bra lag og mange gode spillere. Det er så gøy å spille med dette laget, så jeg vil bare nyte det, sa Karabatic.

Mikkel Hansen gjorde ti mål for danskene, men selv ikke dét kunne stoppe franskmennenes gullrekke.

TV 2 PLAY: Se intervju med Mikkel Hansen

– I dag hadde vi sjansen, så selvfølgelig er man skuffet nå. Vi hadde litt uflaks i de avgjørende situasjonene, men neste gang må vi komme enda sterkere, sa Hansen etter det sure finaletapet.

Verdens beste spiller herjet
Danmark hadde enorm tribunestøtte fra over 12.000 tilskuere i Malmö Arena under finalen. Det kunne komme godt med, da de regjerende VM-, EM- og olympiske mestrene, Frankrike, sto på motsatt halvdel.

Men til tross for underlegenheten på tribunen, var franskmennene hvassest på banen. Guillaume Joli skaffet Frankrike en luke på tre mål litt over halvveis i omgangen. Det sto 9-6 etter 17 minutter.

KAMPENS STORE SPILLER: Frankrikes Nikola Karabatic scoret ti, og spilte opp lagkameratene gang på gang, i VM-finalen mot Danmark. (Foto: MARCELO DEL POZO/Reuters)
KAMPENS STORE SPILLER: Frankrikes Nikola Karabatic scoret ti, og spilte opp lagkameratene gang på gang, i VM-finalen mot Danmark. (Foto: MARCELO DEL POZO/Reuters)

Nikola Karabatic er kåret til mesterskapets mest verdifulle spiller. Den serbiskfødte bakspillerens prestasjoner før pause viste hvorfor. Karabatic var hjernen bak det meste av det franskmennene foretok seg i angrep. I tillegg dundret 26-åringen inn tre mål i den første omgangen. Det siste førte Frankrike opp i 13-9 fem minutter før pause.

Men også Danmark har en spiller med krutt i kastarmen. Mikkel Hansen er på VMs allstarlag, og var nesten et angrep alene før hvilen. Superskytteren holdt liv i det danske gullhåpet, med sine fem nettkjenninger. Likevel var «Les Bleus» tre foran ved halvtid – 15-12.

Danmark fikk kontakt
Karabatic fortsatte å levere varene for Frankrike også etter hvilen, og sørget for at Claude Onestas menn ledet 22-19 etter 42 minutter. Danmark fikk imidlertid kontakt like etter. Bo Spellerberg tok danskene ett mål bak med kvarteret igjen å spille, på stillingen 22-23.

Og tre minutter senere kom den første danske utligningen i kampen. Mikkel Hansen måket inn sitt åttende mål, til 24-24. Karabatic tok imidlertid Frankrike tilbake i tomålsledelse fem minutter før full tid, men på stillingen 27-25 pådro Jerome Fernandez seg en to minutters utvisning. De danske kantspillerne Hans Lindberg og Lars Christiansen nettet hver sin gang, og med 57 minutter på kampuret sto det 29-29.

Mikkel Hansen. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)
Mikkel Hansen. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)

Så fulgte en dansk utvisning, og én scoring til hvert av lagene, før Karabatic tok ansvar med ett minutt igjen på klokken – 31-30 til Frankrike. Med rundt 30 sekunder igjen å spille tok Ulrik Wilbek timeout, og nappet av målvakt Niklas Landin for å spille med én spiller mer i jakten på ekstraomganger. Bertrand Gille ble utvist fem sekunder før full tid. Med to mer på banen fikk Bo Spellerberg det rommet han trengte for å smelle inn utligningen. Det sto 31-31 etter ordinært tid.

Historisk gull
Minuttet før slutt av første ekstraomgang, tok Danmark ledelsen for første gang i kampen. Linjespiller-veteran Michael Knudsen kriget inn 33-32. Men Karabatic tiende, og en kontring fra Michael Guigou sørget for fransk 34-33-ledelse til pause.

Michael Guigou. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)
Michael Guigou. (Foto: ATTILA KISBENEDEK/Afp)

De siste fem minuttene tok Frankrike kontroll. To nettkjenninger fra kaptein Jerome Fernandez ga Frankrike tomålsledelse på 36-34. Den avstanden holdt franskmennene helt inn. Guigou sikret gullet med sin 37-35-scoring sekunder før slutt.