Jens Arne Svartedal  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Jens Arne Svartedal (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Jens Arne Svartedal  (Foto: TV 2/)
Jens Arne Svartedal (Foto: TV 2/)

Svartedal mener Skiforbundet svikter

Langrennsverdensmester Jens Arne Svartedal mener skiforbundet har sviktet i rekruttsatsingen.

CAVALESE (TV 2 Sporten): Østfoldingen har fulgt resultatene i NM med undring, i forberedelsene til Marcialonga. Han er rystet over avstandene mellom de beste, og de nest beste i norsk herrelangrenn. Både på 15 kilometeren torsdag der Thomas Alsgaard kom på pallen, og på duatlon, var det mye vann mellom båtene.

– Det begynner ikke å bli tett bakover på lista før man er to minutter bak på resultatlista. Og det er, ja, det er altfor mye, sier en oppgitt Svartedal, til TV 2 Sporten.

Manglende rekruttarbeid
Han er likevel ikke overrasket over at det skjer.

– Jeg har alltid vært kritisk til at Skiforbundet har satset for lite på rekrutter de siste årene. Dette kan være et resultat av manglende rekruttlandslag. Nå er alt prisgitt de private lagene som må fore skiforbundet med gode løpere, og det har de ikke klart, sier han.

Løpere som Simen Østensen, Tord Asle Gjerdalen, Roger Djupvik, og Sjur Røthe, kommer alle fra private lag. Ingen av dem har foreløpig greid å etablere seg blant de beste

Betydde alt
Før Svartedal ble god nok til å komme på A-landslaget, var han i mange år en del av skiforbundets satsing på rekruttlandslag. De trente ofte sammen med de beste, og kunne hele tiden måle seg med enerne, slik at de visste hvor den sportslige lista lå.

– Rekruttlandslagene jeg var på har betydd alt for meg i min karriere. På den tida hadde jeg ikke klart å bli skiløper hvis jeg ikke hadde vært på skiforbundets rekruttlag, sier Svartedal.