hauge more lofoten kollasje
hauge more lofoten kollasje

Bellona vil slåss for silden ved Mørekysten

Fredrik Hauge i miljøstiftelsen Bellona varsler aksjoner og sivil ulydighet etter at Regjeringen sist uke utvidet oljevirksomheten på Mørekysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hauge mener den norske sildestammen er minst like viktig som torsken i Lofoten.

Rikt på verdifull sild

I forrige uke åpnet olje og Energiminister Terje Riis Johansen for oljeleting midt i Norges rikeste fiskefelt på Mørekysten. Mens oljeleting ved Lofoten er en av de største politiske sakene her i landet, har Regjeringen nesten uten debatt utvidet oljevirksomheten midt i gyteområdene til silden på Møre.

Fiskefeltet er det rikeste i landet, og hvert år hentes det opp sild for rundt tre milliarder kroner.

– Dette er å spille hasard med en av verdens største pelagiske fiskeressurser, sier leder i Møre og Romsdal Fiskarlag, Ole Morten Sorthe.

Uenige om grunnarbeidet

Olje og Energidepartementet forsvarer åpningen og hevder at de har god faglig bakgrunn for det de gjør. Departementet viser til en såkalt helhetlig forvaltningsplan fra 2009. Fiskerne på Møre har studert de samme papirene, og de er mildt sagt uenige med departementet.

– Dersom det skjer en ulykke med oljeutslipp under boring kan i verste fall hele den norske sildebestanden kollapse. Og da tar det 20–30 år å bygge den opp igjen. Det har vi erfart tidligere, sier Sorthe

Fredrik Hauge i Bellona reagerer med harme på saken på Lørdagsmagasinet her på TV 2.

Se innslaget fra Lørdagsmagasinet her: (Artikkelen fortsetter under):

488761

– Jeg frykter at vi ødelegger en av verdens viktigste fiskebestander, men også en særdeles viktig nøkkelfaktor i hele det økologiske systemet nordover.

Han mener også at avgjørelsen mangler faglig fundament.

– Dette er sprøyt!

– Dette er jo stikk i strid med alle faglige råd, fra Havforskningsinstituttet, Klima og forurensingsdirektoratet og Naturforvaltningsdirektoratet. Dette er rett og slett sprøyt, sier Hauge, som nå varsler aksjoner.

– Vi har kontakt med mange fiskere som sier de sammen med oss kan tenke seg å begå aksjoner mot oljevirksomhet her, for dette er midt i den viktigste delen av matfatet vårt.