Cecilie er Vålerengas nye joker

Har startet jobben med å kartlegge spillernes mentale ferdigheter

La Manga (TV2 Sporten): Etter en evaluering av forrige sesong ble det klart at trenerteamet i Vålerenga ønsket å se på en mulig forsterkning i støtteapparatet.

- Vi er opptatt av å forbedre oss på alle områder. Derfor bestemte vi oss for å teste ut hvordan vi kan tilrettelegge for spillerne når det kommer til den mentale biten, sier Martin Andresen til TV2 Sporten.

Klubben kom i kontakt med Cecilie Ystenes som har mastergrad i organisasjon og ledelse. Fordypningen i organisasjonspsykologi gjør at Ystenes har kompetanse til å bidra i jakten på de gode opplevelsene.

- Jeg har pratet med Martin om prosjektet siden november i fjor, men dette er første gang jeg er så tett på spillergruppen sier Ystenes .

Hun er datteren til tidligere Kongsvinger-, Glimt-, Mjøndalen og Lillestrøm-keeper Svein Ystenes, som hadde sin storhetstid på 1980-tallet.

Gode verdier

Hun har ikke som målsetting å revolusjonere tankemønsteret til spillerne.

– Det handler mest om å forsterke alt det gode som allerede finnes. Min oppfattelse er at klubben har opparbeidet et godt fundament med gode verdier. Spillerne er flinke til å innrette seg, og forholder seg flott til hverandre, sier hun.

Cecilie Ystenes og Martin Andresen. (Foto: Frode Olsen/)
Cecilie Ystenes og Martin Andresen. (Foto: Frode Olsen/)

I løpet av de to ukene i Spania skal kvinnen gjennomføre samtaler med alle spillerne i A-troppen.

- I startfasen observerer jeg mye, men gjennom individuelle samtaler skal jeg forsøke å bevisstgjøre spillerne på flere felt. Hvem er de, og hvordan blir de oppfattet? Det blir viktig å finne bevissthetsnivået til den enkelte når det gjelder de mentale ferdighetene. Det finnes alltid rom til forbedring, og spillerne har tatt i mot meg med et åpent sinn, sier Ystenes.

Viktig med indre dialog

Cecilie er glad i idrett, og vet at utøvere på høyt nivå kan dra nytte av mental trening.

- Den indre dialogen er viktig for mennesker i en prestasjonsgruppe. I lagidrett finner vi selvfølgelig helt ulike mennesketyper. Noen har trøbbel med høyt for tenningsnivå, mens andre trenger stimuli for å kunne prestere, sier hun som ett eksempel.

Det er ikke bare spillerne som skal observeres under oppholdet.

- En del av jobben er å sparre og gi feedback på hvordan trenerteamet kan få maksimalt ut av enkelte i forhold til kommunikasjonsformer. Enkelte synes det er ok med høy røst, mens andre reagerer bedre på en annen tilnærming. Dette er et kjempespennende tema for en trenerstab, sier hun.

Prosjektet skal evalueres

Martin Andresen forstår at spillergruppen vil reagere ulikt på den mentale utfordringen dette medfører.

- Vi kan ikke forvente at tilbudet treffer likt på samtlige, men om noen av spillerne øker prestasjonsevnen har vi gjort mye riktig.Klubben gjør en evaluering etter oppholdet på La Manga før vi eventuelt staker ut kursen for et videre samarbeid, sier Andresen.

Vålerenga spiller kamp mot Wisla Krakow klokken 1900 søndag. Oppgjøret ser du direkte på TV 2 Sport og TV2 Sumo.