Ultralyd (Foto: TV 2)
Ultralyd (Foto: TV 2)

Fremskrittspartiet vil ha tidlig ultralyd for gravide

Fremskrittspartiet mener Stortinget og Regjeringen må gå inn for å gi alle gravide et tilbud om tidlig ultralyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos. (Foto: TV 2)
Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos. (Foto: TV 2)
De viser til at dette både er noe fagfolk anbefaler og kvinner flest ønsker.

– Jeg syns det er på tide at vi tar opp diskusjonen på nytt igjen. Siden så mange kvinner som kjøper dette selv, så er det tydelig at det er et behov, sier Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos i Stortingets helsekomité.

Se reportasje:

488849

Gir trygghet

Et friskt og velskapt barn – det er det alle foreldre ønsker seg. Nettopp derfor tar også stadig flere gravide en tidlig ultralyd, mange uker før den ene ultralyden det offentlige tilbyr.

– Jeg tok den første ultralyden i uke åtte. Den var viktigere for meg enn den senere i svangerskapet. Det var den som skapte størst trygghet, sier Kristin Dahl Hoffmann som fikk sitt første barn for tre måneder siden.

Frykter sorteringssamfunn

I motsetning til våre naboland må norske kvinner betale for dette fra egen lomme på en privat klinikk. Det har et flertall på Stortinget bestemt, med Kristelig Folkeparti i bresjen.

–Vi ønsker ikke at Staten skal bidra til ordninger der vi skaper et sorteringssamfunn der barn som ikke har de rette egenskapene blir sortert bort, sier påtroppende leder i KrF, Knut Arild Hareide til TV 2.

Knut Arild Hareide (KrF) (Foto: TV 2)
Knut Arild Hareide (KrF) (Foto: TV 2)

Men Frp tror ikke at innføring av tidlig ultralyd vil føre til flere aborter.

– Tvert imot tror jeg at om man vet hva man går til og får beskjed i god tid om det, vil mange bære det fram. Mange foreldre med funksjonshemmede barn sier også at de lider fordi de ikke får hjelp. Dersom det offentlige ble bedre på å hjelpe disse familiene, er jeg ikke redd for at vi får det sorteringssamfunnet som har preget debatten, sier Kari Kjønaas Kjos i Frp til TV 2.

Moden for debatt

Nybakt mor Anne Jahr Hegdahl kan ikke forstå hvordan dette kan føre til et sorteringssamfunn.

NYBAKT MOR: Nybakt mor Anne Jahr Hegdahl kan ikke forstå hvordan dette kan føre til et sorteringssamfunn.  (Foto: TV 2)
NYBAKT MOR: Nybakt mor Anne Jahr Hegdahl kan ikke forstå hvordan dette kan føre til et sorteringssamfunn. (Foto: TV 2)
– Et sorteringssamfunn? Hver og en må jo ta sitt eget valg. Det er ikke noe automatikk i at vi ville tatt abort selv om vi fikk beskjed om at barnet er sykt. Det kommer jo også an på hvor sykt det var, sier hun til TV 2.

Som TV 2 tidligere har fortalt anbefaler nå flere fagfolk Stortinget å innføre tidlig ultralyd.

Noen partier er på vippen. Mens både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har vedtatt at de vil innføre et slikt tilbud.

– Jeg tror Stortinget er moden for en ny debatt. Også håper jeg regjeringen vil være med oss å gi dette tilbudet til alle og ikke bare de som har penger til å kjøpe det selv, sier Kjos.