AVVISER KRITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg mener at Norge også må kunne snakke med grupperinger som Hamas i en fredsmeklende situasjon. (Foto: TV 2)
AVVISER KRITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg mener at Norge også må kunne snakke med grupperinger som Hamas i en fredsmeklende situasjon. (Foto: TV 2)

Stoltenberg: – Kan ikke bare snakke med våre venner

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsvarer norske myndigheters kontakt med den palestinske organisasjonen Hamas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hamas betegnes som terrorister av både USA og EU, men Stoltenberg utelukker ikke at norske myndigheter vil snakke med Hamas igjen.

Regjeringen og spesielt utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått krass kritikk fra opposisjonen etter at TV 2 torsdag avslørte at utenriksminister Jonas Gahr Støre i all hemmelighet har hatt flere samtaler med topplederen i Hamas, Khaled Meshaal. Både USA og EU har klassifisert Hamas som en terrororganisasjon.

LES OGSÅ: Støre har hatt hemmelige samtaler med Hamas

Ville få til samlingsregjering

Regjeringen har også fått kritikk for dårlig dømmekraft fra Israelvenner i USA.

– Har dere dårlig dømmekraft?

– Nei tvert imot, sier statsminister Jens Stoltenberg.

– Jeg mener det som er viktig for Norge er at i viktige fredsprosesser kan vi ha kontakt med de vi er dypt uenig med for å bidra til dialog, mener Stoltenberg.

– Men er det noe positivt med Hamas?

– Jeg er dypt uenig i mesteparten av det de står for men de representerer mange palestinere og poenget var å få til samlingsregjering, sier han.

Avviser kritikken

Fredag sa Stoltenberg til TV 2 at det noen ganger er nyttig å ikke ha full offentlighet rundt hver enkelt samtale. Men han avviser at Stortinget ikke var informert om kontakten med Hamas.

– Stortinget er informert om at vi er har hatt kontakt med Hamas. Det er gjort med en egen redegjørelse og det har stått i norske aviser. At Norge har hatt kontakter med Hamas på embetsmannsnivå og politisk plan har vært offentlig kjent og det gjør vi fordi vi noen ganger må snakke med de vi ikke liker og er uenig med, sier Stoltenberg.

Utelukker ikke videre kontakt

Stoltenberg utelukker ikke at norske myndigheter vil ha kontakt med Hamas også i fremtiden.

– Vi kan gjøre lignende ting i fremtiden dersom det bidrar til å øke sjansen for fred, sier Stoltenberg til TV 2.

Opposisjonen har krevd at utenriksministeren kommer til Stortinget for å redegjøre om Hamas-kontakten.

– Vi kommer når som helst til Stortinget hvis Stortinget vil det. Vi har redegjort for det før, men redegjør gjerne igjen.

Det som er gjort er i tråd med norsk politikk og er en del av den måten Norge jobber på for å skape fred i vanskelige konflikter, sier Stoltenberg til TV 2.